Megvannak az ÚMFT elő nyertesei

20 mikrovállakozás nyert eddig az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) gazdaságfejlesztési operatív programja (gop) keretében – jelentette be a fejlesztéspolitikai kormánybiztos pénteken. Bajnai Gordon közölte: március elsejétől lehetett pályázni három kategóriában. Az első nyertesek összesen körülbelül 60 millió forint uniós támogatást kapnak.

A kormánybiztos pénteki sajtótájékoztatóján személyesen adta át két nyertes vállakozónak a pozitív támogatói döntésről szóló értesítést, a többiek ezt postán kapják meg. Bajnai Gordon szerint az ÚMFT keretében egyszerűbb, gyorsabb és átláthatóbb a pályázatok elbírálása az I. Nemzeti Fejlesztési Tervez képest, ezért is lehetett néhány héten belül eredményt hirdetni a gop mikrovállakozási kiírásában. A kormánybiztos a könnyítések közül kiemelte a biztosítéki szabályok változását. Eszerint 10 milliós támogatás alatt nem szükséges biztosíték nyújtása, míg korábban ez a határ 5 millió forint volt.

Az új rendszerben a pályázatok benyújtásához kevesebb igazolást kérnek be, bevezették az “egyablakos” ügyintézést, valamint a kétfordulós pályázati eljárást, amelynek értelmében már csak az előszűrésen átesett projektekhez kell kidolgozni a teljes pályázati dokumentációt – ismertette a változásokat a kormánybiztos. Bajnai Gordon jelentős előrelépésnek nevezte azt is, hogy a korábbiakkal ellentétben most a pályáztató feladata az olyan igazolások beszerzése, amelyekhez a szükséges adatok más állami szervek rendszerében is megtalálhatóak.