„Megvan itt mindenünk”

„Ez már nem az az aratás, mint amikor fekete volt a kombájnos, mint az üszök”
„Ez már nem az az aratás, mint amikor fekete volt a kombájnos, mint az üszök” - © Fotó: Ádám János
Sajópálfala – Az árpa aratását múlt hónap 24-én kezdték, majd július elsején fogtak bele a búza betakarításába.

Ha technikai akadálya nem lesz, akkor péntek délutánra végzünk – mondta Plósz István, a Felsőzsolcai Agro Kft. kombájn­vezetője, aki Sajópálfalán a dombtetőn, a régi barackos alatt vágta a búzát kollégájával és három szállítójárművel. – A termés jó, közepes, 50–55 mázsás átlaggal vágjuk a búzát. Vannak jobb és gyengébb részek, mindez az időnek köszönhető. Összességében a termés a várakozásoknak megfelelő, de talán egy kicsivel jobb is, mint reméltük.


Plósz István egy modern, 2012-es New Hollanddal dolgozik. Mindennel fel van szerelve, mindössze robotkormány nincs benne.

– Sokat ülünk benne, nagyon koncentrálni kell – fogalmazott. – Megvan mindenünk, éppen most hozták meg az ebédet. Ez már nem az az aratás, mint amikor fekete volt a kombájnos, mint az üszök.

Kiderült az is, hogy 2000 óta ül a gépen, akkor egy ’80-as években gyártott kelet­-német kombájnnal kezdte.

– Bizony, abban nem volt légkondi vagy szervokormány… – emlékezett a 48 esztendős kombájnvezető. – Ott minden kézzel működött! Az idősebb kollégák mesélik, hogy voltak fülke nélküli kombájnok, az is kemény lehetett. Egyébként ezeknek a modern gépeknek az elektronikája mehet tönkre, amit mi házilag nem tudunk orvosolni. A mechanikai dolgokkal boldogulok, 30 éve vagyok autószerelő. Ez is olyan, mint az autó, csak egy picit nagyobb.

– ÉM-JLI –