Megvan a hosszabb élet titka

Megvan a hosszabb élet titka
Amerikai tudósok felfedeztek egy gént, amellyel 30 százalékkal megnövelték egy egér élethosszát – adta hírül a BBC pénteken.

Azt állítják, hogy a gén kulcsszerepet játszik sok az öregedéssel összefüggő folyamatokban. Mivel az embereknél nagyon hasonló ez a gén, van rá remény, hogy idővel az emberi élet is határait is ki lehet tolni.

Az új gént Klóthónak nevezték el, aki a görög mitológiában az emberek sorsát fonó Moirák egyike. Úgy tűnik, hogy az egerek és az emberek Klothó tökéletlensége miatt előbb öregszenek, mint az indokolt lenne. Most a kutatók bebizonyították, hogy a gén aktivitásának növelésével kitolták egy hím egér természetes élethosszát kettőről három évre. A hatás a nőstényeknél nem volt ilyen erős.

A Klóthó nem csak az élethosszunkért, hanem sok olyan az öregedéssel járó folyamatért is felel, mint például izmaink leépülése, csontjaink gyengülése vagy az érszűkület. Ez azoknak a kutatóknak lehet fontos, akik nem az öregedés elleni terápián, hanem kései éveink minőségének jobbításán dolgoznak.

Természetesen nem találták meg az élet vizét most sem. Rengeteg veszélyes mellékhatást kell még kiszűrni ahhoz, hogy a terápiát embereken is ki lehessen próbálni. A kísérleti egerek például veszítettek termékenységükből, az emberek pedig fogékonnyá válhatnak a cukorbetegségre.