Megválasztották Palócország Szépét Balassagyarmaton

Egy 20 éves rimóci lányt, Kanyó Adrient választották Palócország Szépévé vasárnap Balassagyarmaton. A népviseletes szépségkirálynő-választást a Szent Anna-napi Palóc Búcsún tartották.

Az Ipoly parti városban több mint 2 ezren vettek részt azon a körmeneten, amely a Palóc liget múzeumkertjében lévő Mária kápolnához vonult vasárnap délelőtt. A mise után mesemondók és néptánccsoportok szórakoztatták a liget közönségét, és itt választották meg Palócország Szépét is.

A versenyen több mint 50-en indultak, körülbelül kéttucatnyi nógrádi településről. Mindenki saját faluja népviseletében lépett színpadra. A hattagú zsűriben volt például egy néprajzos szakember, egy kozmetikus illetve egy fotós. A versenyen 4 kategória volt: lány, menyecske, gyerek és családi – mindegyik csoportban hirdettek győztest, de az abszolút nyertes a 20 éves Kanyó Adrien lett, ő idén Palócország Szépe – mondta a Független Hírügynökségnek Majdán Béla, a Palóc Búcsú főszervezője.

Az egész napos rendezvényen összesen 3 ezren vettek részt egyébként. A búcsún mesebeli herencsényi túrós lepénnyel, lekváros buktával és a felvidéki Ipolynyékről származó minőségi fehér borral is megvendégelték az embereket.