Megússza a menesztését a román államfő?

Nem talált megalapozott indokot az államfő felfüggesztésére csütörtöki ülésén a román Alkotmánybíróság. A taláros testület a legnagyobb ellenzéki szervezet, a Szociáldemokrata Párt februári beadványát véleményezte, amely szerint Traian Basescu ((trajan böszeszku))több ízben is az Alkotmány előírásait sértő módon cselekedett. Az Alkotmánybíróság úgy véli: az elnök néhányszor valóban az Alkotmányba ütköző módon cselekedett, azonban ez egyetlen esetben sem tekinthető az alaptörvény súlyos megsértésének.

Az ellenzéki pártok képviselői februárban több vádpontot fogalmaztak meg, amelyek alapján szerintük Traian Basescut fel lehet függeszteni tisztségéből. A román elnököt egyebek mellett azzal vádolják, hogy nem látja el a pártok közötti közvetítői szerepét, politikai nyomásgyakorlásra használja a hírszerző szolgálatokat. Emellett szemére vetik, hogy törvénytelen rendszert épített ki. Ez utóbbit az államfő egy televíziós műsorban elhangzott kijelentésével támasztják alá, miszerint a szociáldemokratákat ő utalta az ellenzék soraiba. A 2004-es választások után ugyanis Călin Popescu-Tăriceanut ((kölin popeszku töricsánu))kérte fel kormányalakításra, holott a Szociáldemokrata Párt és az akkor még Román Humanista Párt elnevezésű alakulat – a jelenlegi Konzervatív Párt – szövetsége kapta a legtöbb szavazatot.

A vádak között az is szerepel, hogy Mihai Razvan Ungureanu távozását követően Basescu nem írta alá a liberális párt által megnevezett új külügyminiszter kinevezését. Azonban ez a kifogás is érvényét vesztette, miután a kormányátalakítást követően az államfő mindegyik új miniszter kinevezését ellátta kézjegyével.

A testület csütörtöki döntése azonban csak részben befolyásolja az államelnök menesztését célzó kezdeményezést, a határozat ugyanis csupán konzultatív jellegű. A döntés a parlament kezében van, amely a határozat kihirdetésétől fogva 24 órán belül, vagyis legkésőbb pénteken kell szavazzon az államelnök menesztéséről.