Megújult képzés a digitális világnak

Megújult képzés a digitális világnak
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A legkorszerűbb technológiákkal, a gyorsan változó ipari igényekhez rugalmasan alkalmazkodó, gyakorlatorientált, piacképes képzésekkel és korszerű infrastruktúrával várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Informatikai Kara.

Teljesen megújultak a 2017/2018-as tanévre a Debreceni Egyetem Informatikai Karának képzései. Az új képzési és kimeneti követelmények alapján kialakított tanterv rugalmasabb kereteket nyújt az oktatóknak.

– A kompetenciaalapú képzési és kimeneti követelmények a korábbinál jóval nagyobb mozgásteret biztosítanak, így gyorsan tudjuk adoptálni az új technológiákat. Még gyakorlatorientáltabb lett a képzés, tovább növeltük a laborgyakorlatok, a csoportos foglalkozások számát, és nagyobb hangsúlyt kap a projektmunka is – hangsúlyozza Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja hozzátéve, hogy az új rendszerben az ipari partnerekkel is szorosabb kapcsolatban van a kar.

A meghatározó partnerintézmények a képzésben is szerepet vállalnak, kurzusokat szerveznek, valamint a kari rendezvényeken is részt vesznek, visszatérő kiállítói az informatikai szakmai napoknak, ahol előadásokat tartanak, próbainterjúkat szerveznek.

inf2

Fotó: unideb.hu

Három informatikai (programtervező informatikus, mérnökinformatikus és gazdasági informatikus) képzés mellett, informatika tanári, valamint egy társadalomtudományi (informatikus könyvtáros) szakra lehet jelentkezni, így nem csak a szoftverfejlesztés, a hálózatüzemeltetés, a dolgok internete vagy a gazdasági folyamatok informatikai támogatása iránt érdeklődőket várják, a humán területeket kedvelőkre is számít a kar.

– Ma már az orvostudománytól a pénzügyi szektoron át az iparig számos területen alkalmaznak jól képzett informatikusokat, egyre nagyobb az igény a magasan kvalifikált „digitális írástudókra”. Ráadásul a cégek egy része felismerte, hogy hosszú távon szükségük van a mesterképzést végző, mélyebb tudással, szélesebb körű tapasztalattal rendelkező szakemberekre, így erre mi is kiemelt figyelmet fordítunk – emelte ki Mihálydeák Tamás dékán.

A debreceni Informatikai Karon a tudomány iránt érdeklődő fiatalok is megtalálhatják számításukat, tanulmányaik során a hallgatók tíz korszerű laboratóriumot, köztük speciálisan felszerelt mérnökinformatikai, grafikai és képfeldolgozási, illetve szoftvertesztelői labort használhatnak.

A kar kutatási programjait az informatikai inkubátorházban kialakított nyolc kutatás-fejlesztési labor is szolgálja, melyekben többek között olyan témákkal foglalkoznak az ifjú tudósok, mint a 3D-s képfeldolgozás, adatbányászat, BigData, IoT, e-sport és a mesterséges intelligencia, valamint a smart megoldások.

– Debreceni Egyetem –