Megújult a tomori templom

Tomor – A reformáció 500. évfordulójának jegyében új köntöst kapott a tomori református templom – adta hírül a tirek.hu.

Az épület helyreállítása két ütemben zajlott: elsőként a tetőszerkezetet hozták rendbe, majd a templombelsőt és -külsőt újították fel teljesen. A beruházás 65 millió forintba került. A beruházás első üteme a Darányi Ignác Terv mintegy 20 millió forintos hozzájárulásával valósult meg, melyből felújították a tetőszerkezetet és a templomudvart. A helyreállítás második részében, melyet már a Reformáció Emlékbizottság finanszírozott, a falak festésére, a vízelvezető rendszer kiépítésére és a templom belső terére koncentráltak.

Az épület eredeti állagát idéző kék, vörösbarna és törtfehér színekkel visszafogott, ugyanakkor harmonikus belső teret teremtettek. Restaurálták az eredeti padokat és a szószéket, korszerűsítették a villamos hálózatot, új padlót raktak le, és kicserélték a nyílászárókat. A felújítással egy időben kezdődött régészeti feltárás során a szentélyben fellelt kegytárgytartót is meghagyták, és szintén a kutatás során találtak rá a szakemberek a templom egykori déli kapujára.