Megújult a borsodi kórház koraszülötteket ellátó centruma

Miskolc, 2013. július 9., kedd (MTI) – Megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülötteket ellátó centruma. A miskolci intézmény csaknem 400 millió forintot nyert uniós pályázaton egyebek mellett inkubátorok, intenzív lélegeztetők, infúziós pumpák beszerzésére.

Az Észak-Magyarország kicsinyeiért elnevezésű projektről kedden számoltak be a kórház vezetői. A program legfontosabb célja az volt, hogy csökkenjen a csecsemőhalálozás. Az észak-magyarországi régió – főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megye – Magyarország legelmaradottabb térségeihez tartozik, mind gazdaságilag, mind demográfiailag, mind pedig az általános egészségi állapotot tekintve, a térségben az országos átlaghoz képest lényegesen magasabb a koraszülöttek aránya.

A régió egyetlen intenzív centruma a miskolci megyei kórházban van, az intézmény koraszülötteket és betegen született újszülötteket is gyógyít.

A projektnek köszönhetően olyan harmincágyas részleget alakítottak ki, amely a kis súlyú, “problémás” koraszülötteket, illetve egyéb betegséggel, fejlődési rendellenességgel született újszülötteket, fiatal csecsemőket fogadja, és a régió – Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megye – összes intenzív ellátásra szoruló betegét ellátja.

A nyertes pályázat egyúttal a kórház intenzív centruma szinte teljes eszközparkjának megújítását is jelenti, 381 millió forintért szereztek be informatikai és orvostechnológiai eszközöket.

– MTI –