Friss hírek

2008.12.21. 14:51

Kiszabadult a mauritániai elnök

<p>Megszüntette a mauritániai elnök házi őrizetét az afrikai ország katonai juntája - jelentette vasárnap az AFP. Szidi Uld Seik Abdallahi már előre bejelentette, nem vesz részt a jövő hét végére tervezett "nemzeti konzultáción", mert továbbra is magát tekinti elnöknek.</p>

A puccsal hatalomra került mauritániai katonai vezetés vasárnap beváltotta ígéretét, és megszüntette a megbuktatott államfő házi őrizetét. A junta egyben engedélyezte Szidi Uld Seik Abdallahinak, hogy részt vegyen a december 27-ére összehívott "nemzeti konzultáción", amelyen a szaharai ország belpolitikai megbékéléséről lesz szó.

Abdallahi már előre jelezte, hogy nem vesz részt a találkozón, amely szerinte csak a katonai junta megerősítését szolgálja. A Le Monde francia lapnak adott nyilatkozatában kijelentette: "csak Mauritánia népe kényszeríthet távozásra ugyanúgy kifejezve akaratát - választások útján". A 70 éves politikus volt az első elnök, aki demokratikus úton került posztjára azóta, hogy 1960-ban Mauritánia független ország lett. Hatalmát azonban augusztusban az elnöki gárda főparancsnoka a parlamenti képviselők többségének támogatásával megdöntötte.

A junta vezetője, Uld Abdel Aziz tábornok azt ígérte, hogy jövőre új választások lesznek Mauritániában. Számos ország, és az Európai Unió ugyanakkor az alkotmányos rend helyreállítására szólította föl a katonai vezetést, és szankciókkal fenyegette meg a nyugat-afrikai országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!