Megújulhat a Tiszai, és a Bagolyvár a forrásból

Akt.:
Illusztráció - Megújulhat a Tiszai, és a Bagolyvár a forrásból
Illusztráció - Megújulhat a Tiszai, és a Bagolyvár a forrásból
Miskolc – Milliárdokat kap Miskolc közlekedésfejlesztésre, megkérdeztük, mire.

A Kormány elfogadta Miskolc több milliárdos közlekedés fejlesztési projektjeit, erről már a múlt héten beszámolt portálunk.

Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője hangsúlyozta, mivel Miskolc területén az eddigi közúti fejlesztések félbe maradtak, a város célja a városrészeket összekötő, a belváros tehermentesítését biztosító egységes úthálózat kialakítása, ez történhet meg az összeg segítségével.

– A belváros tehermentesítése érdekében elengedhetetlen a 3. számú főút belvárost délről elkerülő szakaszának kiépítése – mondta a szóvivő.– Megoldódhat a Martin-kertvárosi felüljáró problémája is az úgynevezett Y híd megépítésével. Ez utóbbi előkészítése előrehaladott, így már a közeljövőben lehetséges a kivitelezés.

A későbbi fejlesztések kapcsán a szóvivő kiemelte, a projekt tartalmazza az úgynevezett intermodális infrastruktúra kialakítását is. Vagyis a Tiszai pályaudvar intermodális központtá alakítását, illetve a „Bagolyvár” emelet szintű csomópontjának előkészítését. (A Felső-Majláth-i végállomáson jelenleg használhatatlan „Bagolyvár” épület átalakításával utasforgalmi épület jöhet létre.)

Kész tervek lesznek

A szóvivőtől megtudtuk, az egyes projektek megvalósítása a következő, 2014-2020 közötti időszakban történhet meg, de a források megnyitásakor már kész tervekkel rendelkezik majd Miskolc, azaz azonnal pályázhat.

Alig néhány hete portálunk arról érdeklődött, hogy mi a helyzet azzal a 900 millió forinttal, amelyet a kötöttpályás közlekedés megvalósíthatósági tanulmánya elkészítésére kapott a város. Most kérdeztük, van-e összefüggés a most elnyert összeg és a tanulmány között, a szóvivő igennel válaszolt: a 900 milliót bővítheti a város most 392 millió forinttal. „A program közbeszerzés alatt áll, a most kapott összeggel már a kiviteli terveket is megcsinálhatjuk” – fogalmazott.

ÉM-HM


Tudott róla?

Az intermodális közlekedés többféle közlekedési eszközt, – módot kombináló rendszert jelent, ezt a megoldást nagyvárosokban gyakran alkalmazzák. Például metrót és villamost, nagyvasutat és villamost, stb.

Ezt írtuk…

Mint írtuk, több milliárd forintot kaphat a Kormánytól a város a közlekedés fejlesztésére. Jóváhagyták a Zöld nyíl villamosprojekt támogatási összegének 392 millió forinttal való megemelését, emellett 374 milliós támogatásban részesítik a Miskolc belvárosának tehermentesítését célzó közúti fejlesztések előkészítését, és jóváhagyta a Kormány a 3-as út elkerülő szakasza előkészítésének és az „Y-híd” kivitelezésének finanszírozását bruttó 5,65 milliárd forinttal.

Többmilliárd forintot ad a kormány Miskolc közlekedésfejlesztésére

Budapest, 2012. október 26., péntek (MTI) – A kormány jóváhagyta a miskolci kötöttpályás közösségi közlekedési fejlesztés támogatási összegének 392 millió forinttal való emelését, 374 milliós támogatásban részesíti a borsodi megyeszékhely belvárosának tehermentesítését célzó közúti fejlesztések előkészítését, és jóváhagyta a 3-as út elkerülő szakasza előkészítésének és az „Y-híd” kivitelezésének finanszírozását bruttó 5,65 milliárd forinttal.