Megújulás előtt az Avas

Akt.:
Az avasi borpincék népszerűsítésére szervezett rendezvényen, a Borangoláson
Az avasi borpincék népszerűsítésére szervezett rendezvényen, a Borangoláson
Miskolc – Nem turisztikai látványosságok létrehozását ígéri az önkormányzat, hanem, hogy megteremti a feltételeit.

„Az a cél, hogy életet leheljünk a területbe”, jelentette ki Pfliegler Péter alpolgármester a pincetulajdonosok számára a történelmi Avas revitalizációs programjáról tartott szerdai városházi fórumon. Az első lépés (folyamatban) a történelmi Avas ingatlantulajdonosainak, használóinak elérése (közel 1100 helyrajzi számról van szó). Az alpolgármester kifejezte: a pincetulajdonosokra és a majdani befektetőkre vár, hogy turistacsalogató programokat találjanak ki, az önkormányzat dolga az, hogy megteremtse hozzá a feltételeket.

Félévente tartunk majd ilyen fórumot a történelmi Avasról. Pfliegler Péter.

A cél közös

Ám a cél közös, ezért is szeretnék megszerezni minden érintett elérhetőségét. Hamarosan újabb levélben tudakolják meg, mi a tervük a tulajdonosoknak az ingatlanjukkal, mert az önkormányzat feltett szándéka, hogy az elhagyott pincéket is rendbe hozza, illetve lezárja. Ha kell, megteszik a szükséges lépéseket az önkormányzati tulajdonba vételhez is.

forum-az-avasrol09-st

A szeméttelenítést a zöld felület gyérítése követi, mert a jelenlegi helyzet „leginkább dzsungelre emlékeztető” – aztán jöhet az ültetés. A legfontosabb talán a csapadékvíz-elvezetés. Tervezetük szerint telkenként biztosítani kellene egy 1 köbméteres ideiglenes tározót, amelyből a víz szűkített keresztmetszeten áthaladva, késleltetve távozhatna. Csak ezután jöhet az ivó- és szenny­vízhálózat, valamint a szilárd útburkolat kiépítése.

Rostás László főépítész felhívta a figyelmet az Avas meghatározó geológiai tényezőjére: ha a betonitréteget eléri a víz, a talaj folyékonnyá válik (ezt a korábbi tervek nem vették figyelembe). Kérte, ha valaki elhatározza magát pincéje rendbetételére, szakember nélkül ne nyúljon hozzá. Semmiképp se a bontással kezdjék, hiszen egy tám- vagy barátfal megszüntetése végzetessé válhat, akármilyen kicsi épületről is van szó.

A mostanihoz hasonló fórumokat félévente tartanának, hogy megbeszéljék az éppen soron következő lépéseket.

– Szalóczi Katalin –


Jelentsék be!

A történelmi Avassal kapcsolatos lakossági bejelentéseket a rendészet a 80-46-00-46-os, a nap 24 órájában ingyen hívható telefonszámára, illetve a pince@miskolcph.hu e-mail címen várják, s a polgármester ígérete szerint érdemben intézkednek is. Minden információt rögzítenek.

Lomtalanítás ingyen

Az önkormányzat vezetői kérik a pincetulajdonosokat, segítsenek a terület lomtalanításában. Április végén konténereket helyeznek ki, amelyeket 3 napon át szükség esetén cserélnek. Reálisan 5, hat köbméteres gyűjtőedényt kellene kihelyezni, csakhogy mindössze 2, teherautóval is megközelíthető helyet találtak (a Papszer végén és az Avasi kilátónál), amelyek azonban távol esnek a terület belsejétől. A fórumon az egyik pincetulajdonos felajánlotta: az ő, jól megközelíthető portájára tegyenek ki egy harmadik konténert. Várják a további tippeket.

hirdetés
hirdet�s