Megújul Budapesten a Városháza és környéke

Hamarosan kiírják az építészeti tervpályázatot a fővárosi Városháza park beépítésére. A parkban a tervek szerint helyet kap majd egy konferenciaközpont, valamint kiállítóterek, éttermek és kávézók is. Az új komplexum 2010-2011 körül készülhet el.

A Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza parkot, a Merlin Színházat, és a Belvárosi Tűzőrséget magában foglaló területet alakítaná át a főváros, hogy az egy kapu lehessen a történelmi belváros és a VI. és VII. kerület turisztikailag forgalmas pontjai között. A Városháza Fórum elnevezésű építészeti tervpályázatot hamarosan kiírják – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján Ikvai-Szabó Imre, főpolgármester-helyettes. Mint mondta, a beruházás célja egyrészt a hivatal műemlék épületeinek felújítása és a 40 ezer négyzetméteres park beépítése.

A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: céljuk egyrészt az, hogy egy kisebb és kompaktabb önkormányzati működés valósuljon meg úgy, hogy a hivatal épülete ne a bürokratikus rendszert tükrözze. Helyet kell még kapnia ezentúl a környéken egy konferenciaközpontnak, kiállítótereknek, és éttermeknek, kávézóknak.

A beruházás közpénz nélkül, a köz- és magánszféra együttműködésén alapuló úgynevezett PPP-konstrukcióban valósulna meg. A zsűri az elbíráláskor fokozott figyelmet fordít majd arra, hogy a tervek környezettudatosak legyenek és hogy illeszkedjenek a főváros városképéhez – hangsúlyozta a tájékoztatón Beleznay Éva, a főváros megbízott főépítésze.

A tervpályázat győztese várhatóan év végére lehet meg, az új tömb pedig – becslések szerint – legkorábban 2010-2011 körül készülhet el.