Megújul a templom, épül a Civil Tér

Megújul a templom, épül a Civil Tér
Persze annak, aki gyakran jár Fényeslitkén, nem tűnik újdonságnak az, ami a ritka vendégnek igen. Egy kicsit most hadd osszam meg a ritka vendég magánélményét. Cikkgyűjtemény Fényeslitkéről [.doc – 10KB]

Nagy segítségemre voltak az információs táblák, melyek elvezettek mindenhová, ami érdekelt. Igaz, a községházát amúgy sem volt nehéz megtalálni, mert rögtön feltűnt: nemrég újíthatták fel az egykori Erőss-kúriát.

Büszke szülötteire

Mártha Tibor polgármester rögtön mondja a lényeget: a felújítást három ütemben minisztériumi (KÖM), régiós (TRFC) és megyei támogatással, és természetesen saját erejükből valósították meg összesen 85 millió forintért. Egy éve, hogy átadták. Aztán néhány szó Erőss Lajosról, aki az 1830-as években építtette az udvarházat. Országgyűlési képviselő volt. Büszkék a Irinyi-teremre, amely ugyancsak a kúriában kapott helyet. Természetesen Irinyi Bertalan is a község szülöttje, akinek mellszobra két utcával odébb, a könyvárral szemben áll. Az európai színvonalon kialakított, díszburkolatot kövezett, parkosított kúriaudvart a hivatallal együtt kamera figyeli. Biztos, ami biztos…

Civil tér a kultúrának

Ezzel le is zártuk a múltat, hiszen egészen friss hír: nemrég fejezték be a római katolikus templom fejújítását. Még ennél frissebb, hogy jelenleg is folyamatban van a XIII. században épült református templom rekonstrukciója. Ezekhez is nyertek AVOP-pályázaton támogatást. Múlt kedden volt a gömbszentelés, 90 kendő gyűlt össze a régi református szokás szerint.

A legnagyobb idei beruházás, kétségtelen, a régi mozi helyén épülő Civil Tér Közösségi Ház, melyre 64 millió forint Sapard-támogatást nyertek. Természetesen a régi mozi épületéhez is van hozzáfűzni valója Mártha Tibornak:

Különös kötődése van a litkieknek a mozihoz, hiszen annak idején a község építette magának téglajegyből. A felújított, több mint 400 négyzetméteres épület kulturális központ lesz.

– Györke László –