Megújul a szennyvíztisztító telep – megszűnik a kellemetlen szag Kazincbarcikán

Akt.:
Megújul a szennyvíztisztító telep – megszűnik a kellemetlen szag Kazincbarcikán
Megújul a szennyvíztisztító telep – megszűnik a kellemetlen szag Kazincbarcikán
Kazincbarcika – Az ötvenes évek végén épült szennyvíztelep technológiai fejlesztése mögött komoly lakossági igény áll.

Évek óta visszatérő probléma a városban a szennyvíztisztító telep kérdése: a Kazincbarcika határában álló létesítmény „szaghatása” az, ami leginkább foglalkoztatja és zavarja a lakosságot.

A városvezetés éppen ennek megszüntetése és a kornak megfelelő technológiai fejlesztés érdekében pályázott.

– Nagyon fontos és kezelendő probléma számunkra, hogy a kazincbarcikai lakosságnak kellemetlenséget és kényelmetlenséget okoz az elavult szennyvíztisztító telep gyakori szaghatása – mondta a téma kapcsán Szitka Péter polgármester.

Szennyvíztelep 1. Szitka Péter

– Ezért dolgoztunk a megoldási lehetőségeken, s ezért is pályáztunk, hogy a jogos panaszok mielőbb megszűnjenek. Most az Európai Unió támogatásával a létesítmény modernizációjára és a hozzá kapcsolódó fejlesztésekre több mint kétmilliárd forintot fordíthatunk, s ez minőségi változást jelent majd. Technológiailag megújul a tisztítómű, számos új, s modern egység épül, továbbá sor kerül a csatornarendszer jelentős részének korszerűsítésére és új szakaszok létesítésére is. S ami a városlakó szemszögéből a legfontosabb: a projekt során minden olyan létesítmény, ahol gáz képződhet, lefedésre kerül. Így az elhasznált levegő csak egy szagkezelő rendszeren keresztülhaladva kerülhet a légtérbe és a kellemetlen szag megszűnik majd – mondta a városvezető.

A beruházás az idei esztendő utolsó negyedévében zárul.

– Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika –