Megtriplázná a hazai szélerőművek kapacitását a Greenpeace

Országjáró kampányt indít a Greenpeace a megújuló energiaforrások, így elsősorban a szélenergia szélesebb körű felhasználása érdekében. A környezetvédő szervezet azt szeretné, ha a hatóságok a jelenlegi háromszorosára növelnék a felépíthető szélerőművek összkapacitását. A Greenpeace hétfőn petíciót adott át az energiaügyi minisztérium, a Magyar Energia Hivatal és a MAVIR Zrt. képviselőinek.

A Greenpeace célja, hogy a kormány a jelenlegi 330 megawattról 2020-ig legalább 1000-re emelje fel a felépíthető szélerőművek összkapacitását – mondta a Független Hírügynökségnek a szervezet szóvivője. Mózes Szabina hozzátette: elképzeléseiket augusztus 10-ig az ország 12 megyeszékhelyén kívánják népszerűsíteni.

A petíció, amelyet az energiaügyi tárca képviselője hétfő délelőtt vett át a budapesti Batthyány téren, 10 pontban foglalja össze a Greenpeace legfontosabb elvárásait. Ebben egyebek mellett az energiafogyasztás csökkentésére, egy felelős energiagazda kinevezésére és a hagyományos erőművek támogatásának megszüntetésére tettek javaslatot.

A teljes magyarországi energiaszükséglet alig 4-4,5 százalékát adják a megújuló energiaforrások. Ennek döntő többsége biomassza, amelynek hatékonysága erősen megkérdőjelezhető – mondta a Független Hírügynökségnek Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse. Emiatt szükséges a valóban megújuló energiaforrások támogatása – tette hozzá.