Megtörték a magány burkát

Akt.:
Szépen díszített asztalok várták a vendégeket
Szépen díszített asztalok várták a vendégeket
Miskolc – Nehezen indult az ismerkedés, de a boros tea és az ebéd elindította a beszélgetést.

Tyúkhúsleves cérnametélttel, töltött káposzta, túrós palacsinta, boros tea és egy mézeskalács. Ez volt az ünnepi menü a Batyu-Téka étteremben szerdán, ahol a Karácsonyi jótett-kosár akció keretében több mint harminc nyugdíjast láttak vendégül.

Jakubinyi László, az éttermet üzemeltető Szimbiózis Alapítvány vezetője lapunknak elmondta: „Eredetileg 20-25 emberre terveztük a karácsonyi ebédet, de a kollégáim nem tudtak nemet mondani, így végül 33 időst láttunk vendégül.”

vendégek 2-1

„Menet közben sok érzékeny téma látott napvilágot: többen voltak, akik szégyellték, hogy rászorulók. Ezért úgy próbáltuk a meghívást és az eseményt is szervezni, hogy egy valódi éttermi meghívásnak élhessék meg a vendégeink. Az asztalon gyertyák égtek, az önkénteseink a bejáratnál odafigyeltek arra, hogy segítsenek a kabátot levenni, és az asztaloknál tálcás kiszolgálással tettük komfortossá a vendéglátást” – sorolta. Azt is megtudtuk: több munkatársuk is bejött karácsony napján, voltak önkéntesek és fogyatékosok is. Közülük hárman a lakóotthonból jöttek be, olyan fiatalok, akiknek nincsen családjuk, és ilyenkor is az otthonban maradnak – mondta Jakubinyi László.

stáb 1.-1

„Vendégeink közül voltak, akik ismerték egymást, de többnyire idegenek voltak. Amikor leültek az asztalokhoz, először nehezen indult az ismerkedés, de a boros tea és a közös ebéd elindította a beszélgetést. Ez volt talán a legfontosabb, amit karácsonykor adni tudtunk, méltósággal megtörtük egy pillanatra a magány és nélkülözés kemény burkát. Büszke vagyok kollégáimra, akik bevállalták a szervezést, főzést, felszolgálást, takarítást, mosogatást, ajándékok és kellékek készítését” – fogalmazott.

ÉM-NSZR