Megtízszereződik a nyilvános elektromos töltőhelyek száma Debrecenben

A belvárosban több helyen is kialakítanak ilyen töltőállomásokat
A belvárosban több helyen is kialakítanak ilyen töltőállomásokat - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Néhány héten belül 10 új utcai, bárki által használható elektromos autótöltőt helyeznek üzembe a megyeszékhelyen.

Eddig mindössze egyetlen ilyen volt, méghozzá a Pallagi úton, a nagyerdei mélygarázsban. A polgármesteri hivatal korábban azzal indokolta az újabb töltők telepítését, hogy mind több elektromos meghajtású autó közlekedik a városban. (Tavaly tavasz óta ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos autók Debrecenben.) A fejlesztésre 25 millió forintot nyert az önkormányzat a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz beadott pályázaton, amihez 18 millió forint önerőt tesznek hozzá.

Nem kell nagyon keresgetni

Az elektromos töltőállomásokhoz tartozó parkolóhelyeket zöldre festették, és nagy fehér autót, valamint elektromos kábelt ábrázoló jelekkel látták el. Ezeknél kétféle berendezést telepítenek. A 9 darab „A” típusúnál két eszköz 22kW(AC) töltést tud majd biztosítani egyszerre, ugyanakkor egy darab „C” típusú gyors töltőt is leraknak, mely legalább 42kW(DC) teljesítményű töltést ad.

et2Fotó: Molnár Péter

„A” típusú elektromos töltőállomások lesznek a Főnix Csarnok parkolójában; a Nagyerdei körúton, az Egyetem téren; a Hatvan utcán két helyen; a Kálvin téren; a Piac utcán a Kossuth utca felőli részen és szintén a Piac utca Széchenyi utca felőli részén; a Bem téren, valamint a Péterfia utcán, az Egymalom utca sarkon.

A „C” típusú elektromos töltőállomást a későbbiek folyamán a Segner téri MOL-kútnál alakítják ki.

Amíg nincs kész, fizetni kell

Nyikos István, a debreceni fizető parkolóhelyeket üzemeltető DV Parking Kft. ügyvezetője ezzel kapcsolatban a Napló érdeklődésére arról tájékoztatott, hogy mindaddig, amíg az új töltőket át nem adják, a szóban forgó parkolóhelyek továbbra is fizető parkolóként használhatók. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint a többire.

Türelmi idő a töltés után?

Nyikos István azt is elmondta: a töltés ideje alatt nem kell majd parkolási díjat fizetni. Ugyanakkor Debrecenben egyelőre nincs arra vonatkozó helyi rendelet, hogy a töltés befejezése után mennyi ideig szabad még a helyet az autóval foglalni. (A készülékek mutatják majd, hogy éppen hol tart a folyamat és mikor fejeződött be.)

Nyugat-Európában az a gyakorlat, hogy ezután biztosítanak némi türelmi időt az autósnak a távozásra.

OCS