Megtiltották a fülöp-szigeteki orvosoknak a dohányzást

A fülöp-szigeteki orvosszövetség (PMA) megtiltotta az ország orvosainak, hogy dohányozzanak – jelentette be a szervezet szombaton. A szövetség szerint az orvosoknak nagyon jól kell tudniuk, hogy mennyire káros a dohányzás az egészségre, és példát kell mutatniuk a társadalomnak. A szövetség azonban arról még nem döntött, hogy milyen büntetéssel sújtsák a tilalmat megszegő egészségügyi dolgozókat.

Az orvosoknak példaképnek kellene lenniük egészségügyi kérdésekben, ezért is nagyon helytelen, ha orvosokat dohányozni látnak az emberek” – jelentette ki a fülöp-szigeteki orvosszövetség elnöke, a tiltásról szóló közleményben. Oscar Tinio közölte, hogy a határozattal egyben kötelezik az orvosokat arra is, hogy ismertessék betegeikkel a dohányzás káros egészségügyi hatásait.

A PMA szóvivője az Inquirer című fülöp-szigeteki lapnak nyilatkozva kijelentette: a szövetség biztos abban, hogy az orvosok be fogják tartani a tiltást. Mike Aragon az AFP francia hírügynökségnek pedig elmondta: arra biztatják az embereket, hogy jelentsék a szövetségnek, ha cigiző orvost látnak.

Arra a kérdésre, hogy milyen büntetésre számíthatnak a szabályszegő orvosok, a szóvivő közölte, hogy erről majd később döntenek. “Akkor lépjük át ezt a folyót, amikor elérjük a partját” -közölte Aragon.

– Független Hírügynökség –