Friss hírek

2010.03.16. 10:48

Rakétákkal lövik orvvadászok az elefántokat az agyarukért

<p>Szabályos háború folyik a rakétákkal, nehézfegyverekkel felszerelt és kommandókba szervezett elefántagyar-orvvadászok, valamint a katonákkal megerõsített vadõrök között egyes afrikai országokban - közölte kedden az AFP. A francia hírügynökség ezt annak kapcsán jelentette, hogy 20 évre akarja kitolni az elefántagyar kereskedelmének tilalmát 23 afrikai ország a Veszélyeztetett Fajok Nemzetközi Kereskedelmének Egyezményében (CITES).</p>

A francia hírügynökség jelentése szerint a szigorítás oka, hogy minden intézkedés dacára virágzik az ázsiai alvilág által pénzelt feketepiac. A tilalom 20 évre történõ kitolásának felvetése akkor hangzott el, amikor Zambia és Tanzánia kéréssel fordult a 175 országot tömörítõ CITES március 25-i dohai tanácskozását elõkészítõ bizottsághoz. A két afrikai ország azt szeretné, ha engedélyeznék a számukra a raktáron lévõ és legálisan megszerzett elefántagyarak egyszeri eladását. A két ország azt állítja, hogy ezeket az agyarakat természetes módon elpusztult vagy selejtezés miatt lelõtt állatokból vágták ki.

Az ENSZ által támogatott CITES 2007-es utolsó ülésén kilenc évben állapította meg az elefántagyar moratóriumát. A döntés 2008-ban lépett hatályba. Csakhogy a két idõpont között Dél-Afrika, Botswana, Namíbia és Zimbabwe felhatalmazást kapott, hogy eladja raktárkészleteit egyszeri alkalommal Kínának és Japánnak. Zambia és Tanzánia ezen felbuzdulva fordult a CITES-hez kérésével. Az engedélyhez a tagok kétharmadának jóváhagyása szükséges.

A 23 afrikai ország azonban nem csak ellenzi Zambia és Tanzánia kérését, de kilencrõl 20 évre akarja kitolni a tilalmat. A Kongói Demokratikus Köztársaság delegáltja a CITES-ben azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet rémületes, ezért ellenzik a kérést, és követelik másokkal együtt a tilalom idõbeni kitolását.

Cosma Wilungula Balongelwa azt közölte, hogy a 2008-ban hatályba lépett tilalom zavart váltott ki az orvvadászok körében, de aztán az alvilági pénzekkel újraszervezték õket, és ma már katonai felszereléssekkel és taktikával mészárolják az elefántokat, aminek következtében az érintett országok már katonákat is kénytelenek bevetni, mert a vadõrök is életveszélyben vannak. "Nem egyszer elõfordul, hogy rakétákat lõnek az elefántcsordákra. Nálunk valóságos kommandókba szervezõdtek az orvvadászok. A Salonga nemzeti park 140 vadõre képtelen megvédeni az állatokat, és a saját életük is veszélyben van. Két hónap alatt az orvvadászok több száz elefántot öltek meg" - mondta Balongelwa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!