Megteremtették a lehetőséget Alsózsolcán

Akt.:
Együtt vágták át a szalagot az alsózsolcai új metodista közösségi ház ünnepélyes átadásán: Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szilágyi László polgármester és a megjelent nagykövetek
Együtt vágták át a szalagot az alsózsolcai új metodista közösségi ház ünnepélyes átadásán: Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, Szilágyi László polgármester és a megjelent nagykövetek - © Fotó: Ádám János
Alsózsolca – Alsózsolcán közel 400 millió forint értékű szociális célú városrehabilitáció valósult meg.

Alsózsolca délkeleti részének fejlesztése, bekapcsolása a város társadalmi, gazdasági, kulturális vérkeringésébe, az ott lakók életminőségének javítása, társadalmi beilleszkedésük esélyének növelése volt a célja az alsózsolcai önkormányzatnak, amikor konzorciumi partnereivel – a Magyarországi Metodista Egyházzal és a Nők Közéleti Szerepvállalását Segítő Kelet-Magyarországi Alapítvánnyal támogatásért folyamodtak. Az EU és az állam nyújtotta, összesen 385 299 300 forintból 16 hónap alatt meg is valósították a “Szociális célú városrehabilitáció Alsózsolcán” című fejlesztési projektet. A közösségi ház csütörtöki ünnepélyes átadása volt egyben a hivatalos projektzárás is, amelyre a térség országgyűlési képviselőjének meghívására eljött a francia, az izraeli, az osztrák, a spanyol nagykövet is, de képviseltette magát a USA és Svájc nagykövetsége is.

A projektzáró istentiszteleten a Magyarországi Metodista Egyház vezetője, Csernák István szuperintendens felidézte a kezdeteket, amikor 1952-ben egy kis viskóban kezdték meg Alsózsolcán a “lelkek rehabilitációját”, majd különböző otthonokban találkoztak… mostanra saját templomuk van, amely immár közösségi házzal is kiegészült. Mint mondta, ha ehhez megfelelő lelki odaadás társul, annak igen szép eredményei lehetnek. Ezt erősítette meg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Horváth Henrik is: hely már van, tartalommal kell megtölteni.

A megvalósítók közül többen kifejezték, köztük Szilágy László polgármester: remélik, hogy a létrehozott értékek, közöttük a sportkomplexum, a játszótér, a kondipark, a metodista közösségi ház a város társadalmi összetartó erejét is növelik.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő kijelentette: büszke arra, hogy a “mi kormányunk” alatt valósult meg a helyi fejlesztés, s hogy ehhez kicsit kellett az ő segítsége is. Felhívta a figyelmet arra: nem könnyű előteremteni egy ilyen jelentős beruházáshoz a forrást, de a tönkretevéshez egy pillanat is elég. Ezért kérte: vigyázzanak az értékekre, kicsik és nagyok egyaránt. Hozzátette: “Ne felejtsék el, hogy a 21. században élünk; felejtsék el a 20. század maradi gondolkodását és az előítéleteket!”

A projekt “motorjaként” bemutatott (Alsózsolcától 120 kilométerre lakó) Kovács Imre projektgazda kijelentette: sok közös álmuk van még, s hisznek benne, hogy ilyen példás csapatmunkában azok is megvalósulhatnak.

ÉM-SzK
hirdetés
hirdet�s