Megteltek a Vas megyei gyermekotthonok

Teltház van a Vas megyei gyermekotthonokban. Már tavaly is 50 százalékkal több gyermek került ezekbe az intézményekbe, mint a korábbi években, és a tendencia azóta folytatódik, ha nem is annyira intenzíven – mondta a Független Hírügynökségnek a Vas Megyei Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat és Gyermekotthon igazgatója. Pados Zsolt szerint krízis helyzet van, a csecsemők helyzete a legnehezebb, őket nevelőszülők sem mindig tudják befogadni, mivel az ilyen kisgyermekekkel gyesre vagy gyedre kell menni.

Kőszegen, a Dr. Nagy László Gyermekotthonban volt olyan eset, hogy egyszerre nyolc gyermeket kellett elhelyezniük. Pintér István, az intézmény igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta: mivel ők hagyományos gyermekotthonként működnek, ahol nagy helyiségek vannak, ezt még meg tudták oldani, de a többi lakásotthonos intézményben ezt már nem lehet megtenni, hiszen adott esetben egy plusz ágy sem fér be.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy mi lesz, ha a létszámnövekedés folytatódik, egyelőre a jelenség pontos okát sem ismerik. Pintér István szerint a családok nehéz gazdasági helyzete, míg Pados Zsolt szerint egyes szülők felelőtlen magatartása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy egyre több gyereket kell Vas megyében állami gondozásba venni. Pados Zsolt hozzátette: a növekedés azt is jelentheti, hogy jobban működik a rendszer, vagyis észreveszik a veszélyeztetett és gondoskodásra szoruló gyermekeket.

Jánosházán még idén átadnak egy új nevelőszülői házat, de elképzelhető, hogy az sem lesz elég a rászorulók elhelyezésére Vas megyében.