Megtartották az amerikai alelnökjelöltek első, és egyetlen tévés szópárbaját

Az aktuális pénzügyi válság mellett külpolitikáról és a klímaváltozásról vitáztak legfőképp az amerikai alelnökjelöltek első és egyetlen tévévitájukon, amelyet élő, egyenes adásban közvetítettek a televíziók. A republikánus Sarah Palin és a demokraták alelnökjelöltje, Joe Biden szópárbajukban a másik tábor elnökjelöltjét is támadták. A republikánus párt jelöltje Sarah Palin – az elemzők többsége szerint – ezúttal meggyőzőbbnek tűnt, korábbi televíziós nyilatkozataival szemben. A demokrata jelölt Joe Biden rutinosan állta a szópárbajt, 35 éves szenátusi munkája során jó néhány jelentős vitában vett már részt ugyanis.

A Missouri állambeli St. Louis városának Washington Egyetemén rendezett 90 perces szópárbajon az alaszkai kormányzó, Sarah Palin olyan középosztálybeli családanyaként beszélt magáról, aki elmegy fia focimeccsére. A republikánus jelölt ezenkívül olyan embernek vallotta magát, mint aki közvetlen kapcsolatban van, és szót ért az amerikai választópolgárokkal.

A 44 éves Palin ezenkívül az energiaszektor szakértőjének nevezte magát. Az alaszkai kormányzó szerint a klímaváltozásban nagy szerepe van ugyan az emberi tevékenyégnek, de a probléma megoldásához számításba kell venni Földünk változó, természetes klímaciklusait is.

A klímaváltozás egyébként a két alelnökjelölt kampányának egyik legfontosabb eleme volt. A 65 éves Joe Biden szerint “ha nem értjük az okokat, akkor gyakorlatilag képtelenség megoldást találni.”

A legutóbbi közvélemény-kutatások egyöntetű adatai szerint egyébként a pénzügyi válság kezdete óta Barack Obama népszerűsége egyértelműen nőtt John McCainhoz képest.