Megtartotta első ülését a Szórvány Tanács – nem magyar elnököt válaszottak

Hétfőn tartotta alakuló ülését a kormány által kezdeményezett Szórvány Tanács. A 15 tagú testület Göncz Lászlót választotta elnökévé, aki jelenleg a szlovén parlamentben képviseli a magyarokat.

A Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára szerint a Tanács egy szakmai alapon szerveződő testület, amely a Kárpát-medencei szórványmagyarság helyzetén akar javítani. Mivel a szórványosodásra nincs egységes megoldás, minden régióra önálló cselekvési tervet kell kidolgozni. Ennek alapjait október végéig szeretné lefektetni a testület – közölte Gémesi Ferenc az ülés után.

A szakállamtitkár elmondta, az alapvető feladatok meghatározása után a tanács a kisebbségeket érintő, jövő évre vonatkozó támogatási javaslatokat véleményezi, illetve stratégiai programot készít arról, hogy az egyes régiókban milyen intézkedésekre van szükség a szórványosodás kezelésére. Szó lesz például arról, hogy milyen állami és uniós források állnak rendelkezésre a szakmunkás- és felnőttképzés fejlesztéséhez – mondta a politikus. A testület évente 1-2 ügynek kiemelt figyelmet szentel majd, jövő tavasszal pedig nemzetközi konferenciát szervez, amely a tervek szerint látleletet ad arról, hogy viszonyul a szórványosodás kérdéséhez a határon túli magyar közösség, illetve milyen megoldási javaslatokat tartanak elképzelhetőnek. A Szórvány Tanács 15 tagja között – Ausztria kivételével – minden szomszédos országban élő magyar közösség képviselője megtalálható.

A tanács létrehozásának körülményei miatt megfogalmazódott aggályokkal kapcsolatban Gémesi Ferenc újságírói kérdésre elmondta: a szaktárca nem szeretne presztízskérdést csinálni abból, hogy kinek az ötlete volt a közös platform létrehozása. Bár a tanács eredetileg a kormány javaslata volt, hetekkel az alakulás előtt megkereste azokat, akik hasonlót kezdeményeztek, és felajánlotta a tagságot. Ezidáig egy érintett sem élt vele – közölte a szakállamtitkár.