Megtartják a Haluskafesztivált Vanyarcon

Haluskafesztiválra és sztrapacskafőző versenyre várják a vendégeket szombaton a Nógrád megyei Vanyarcra. A sztrapacskafőző versenyre idén több mint harminc csapat nevezett.

Nedeliczky Teréz, a többségében szlovák nemzetiségiek lakta település turistavonzó programjának főszervezője a Független Hírügynökségnek elmondta: ugyan 24 órája esik a eső a környékükön és még a reggeli órákban is szemerkélt, ennek ellenére a délelőtt kilenc órakor kezdődő fesztivált megtartják. A rendezvényen ez alkalommal is bemutatkoznak a helyi és környékbeli hagyományőrző együttesek és szerepel a programban haluskaevő verseny, népviseleti bemutató, versek, rigmusok versenye, kézműves foglalkozás, kirakodóvásár is. Az Haluskafesztivált este táncházzal zárják.

Az idei rendezvény díszvendége a bakonyi szlovák régió, sőt érkeznek csoportok a szlovákiai testvértelepülésről Alsósztregováról és Tureckáról, valamint meglátogatja a haluskafesztivált az a héttagú svéd delegáció is, amely a Palóc Út mentén tanulmányozza az Észak-magyarországi hagyományőrző rendezvényeket. Vanyarcon egyébként ezen a hétvégén kétszeresére nőtt a lélekszám, ugyanis a helyiek a fesztivál idejére szervezik évek óta a rokonok meghívását, osztálytalálkozókat és baráti találkozókat is.
hirdetés


hirdet�s