Megtanultak állást keresni

Nem lehetett negatív dolgokat mondani azon az 5 napos tréningen, melyen 15 fő álláskeresési technikákat sajátított el.

A tréning a Megyei Népfőiskolai Egyesület által nyert tudásszint–és képzési szükséglet, képességfelmérés; készségfejlesztő tréningek a bihari és sárréti kistérségben pályázat részeként valósult meg településünkön – tudtuk meg Nyékiné Katona Hedvigtől, az egyik trénertől.

– Nagy eredménynek tartom, hogy az akár évek óta a négy fal között élő tartósan munkanélküli emberek kimozdultak otthonról, s tettek valamit ismételt munkába állásukért. A tréningen megismerkedtek a nyílt és rejtett álláskeresési technikákkal, nagy súlyt fektettünk a pozitív gondolkodásra s képességet, készséget illetve jártaságot fejlesztettünk.

Önbizalmat kaptak

– Senki nem ment haza rosszkedvűen a foglalkozások után – mesélte Fazekasné Pásztor Mária résztvevő. – Ez annak is köszönhető, hogy nem a tipikus tanár–diák kapcsolat volt köztünk és a trénerek között. Közvetlen és bizalomteljes volt a légkör. Megtanultuk, hogyan kell hozzáfogni az álláskereséshez, melyek a buktatói, hogyan kell telefonon érdeklődni vagy megjelenni egy állásinterjún. Újdonság volt számomra, hogyan kell helyesen önéletrajzot írni.

A “tanulók” a gyakorlatban is kipróbálhatták az elméletben megszerzett tudásukat.

– Az elkészített önéletrajzokat kinyomtathattuk s az internetet is használhattuk – folytatta Tóthné Gulyás Piroska. –Ez volt a kézzel fogható segítség. Talán ennél is többet jelent az, hogy önbizalmat szereztünk, s ma már nem félünk megjelenni a munkaerőpiacon.

Só. A.