Megtaláltuk az év receptjét

Győrfi Miklósné Marika néni
Győrfi Miklósné Marika néni
Marika néni igyekszik felidézni gyermekkora mára már elfeledett ízeit. Csaknem tíz hónap telt el azóta, hogy a Kelet-Magyarország hasábjain közhírré tettük, indul az újság receptversenye. Cikk a témáról [.pdf – 293KB]

Legnagyobb örömünkre kezdeményezésünket siker koronázta, hiszen mintegy félezer recept érkezett ezidáig. Persze ez korántsem a mi érdemünk, mi csak büszkék lehetünk arra, hogy a sokszor negatív színben feltüntetett keletimegyében kreatív háziasszonyok százai élnek. Igyekszünk is meghálálni a szorgalmukat, Fortuna segítségével hetente gazdára lelt egy keletes kötény, mesterszakácsaink pedig folyamatosan válogatnak a havi ,,termésből”, s rendre megfőzik a legjobbakat.

Most azonban új fejezetéhez érkezett a verseny, és a zsűrink is nehezebb feladat előtt állt. Az év receptjét kellett kiválasztaniuk. Egymástól függetlenül, hosszú fejtörés, szorzás és összegzés után az év legjobbjának Győrfi Miklósné kötött tészta levesét ítélték. Az indoklás szerint azért, mert hagyományos, különleges, finom és látványnak sem utolsó. Nyertesünket ideiglenes otthonában, lányánál Rohodon kerestük fel.

Marika néni – bár betegségéből éppen lábadozik – elkészítette a beküldött receptet. Elmesélte, amikor a férje élt, gyakran került kötött leves az asztalra. A családfő kedvéért a tölteléket sokszor hússal, májjal gazdagította akkoriban. A négyszeres nagymama repertoárjában szatmári finomságok vannak többségében, gyermekéveit ugyanis Mátészalkán töltötte.

Férjhez Jármiban ment, s a gyerekek iskolás koráig háztartásbeliként ténykedett. Nap mint nap főzött, szerették a krumplis tésztát, a tejfölös nokedlit, a májgaluskalevest, a derelyét, a lekváros gombócot.

Tímea lánya is ellesett valamit a mama főzőtudományából, ő is a hagyományos konyha híve lett.

– Anya kicsit fűszeresebben főz, sokszor együtt sürgölődünk a konyhában. A végeredmény többnyire kifogástalan, a család mindig elégedetten áll fel az asztaltól – mesélte Tímea.

Győrfi Miklósné örömmel vette át a kukta szerepét lánya családjánál. Szívesen segédkezik a kedvencek – kakaspörkölt, rántott szelet, rakott krumpli, tejfölös bableves, meggyes-mákos – elkészítésében. Megsúgta azt is, az ő módszerével – először csíkokat, majd kockákat vágva a kinyújtott tésztából – a világ leggusztusosabb csipetkéje készíthető.

Nyertesünk megígérte, tovább kutat emlékeiben a gyermekkor ízei után, de a receptek papírra vetését továbbra is lányára bízza. A nyereményként kapott beregdaróci hétvégére a tervek szerint együtt utazik majd el a család.

– Pók Viktória –