Megtalálták Chopin utolsó zongoráját

Egy angliai hangszergyűjteményben megtalálták azt a koncertzongorát, amelyen Frédéric Chopin 1848-as utolsó hangversenykörútján játszott – tudta meg az AFP francia hírügynökség a tulajdonostól. A zongorát a párizsi Camille Pleyel hangszerkészítő építette, aki Chopin barátja volt.

A zongorát Alec Cobbe brit hangszergyűjtő még 1988-ban vásárolta, 2000 fontért (mai árfolyamon 730 ezer forint). De akkor csak azt tudta, hogy ez az a típus, amelyen Chopin játszott, de azt nem, hogy ez konkrétan a nagy lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz zongorája. Ez csak úgy derült ki, hogy egy kutató, Jean-Jacques Eigeldinger átnyálazta a Pleyel cég eladási könyveit, és megtalálta bennük ennek a zongorának a számát.

Chopin 1810-ben Lengyelországban született, 1831-ben költözött Párizsba, majd 1848-ban Londonba. Az angol fővárosba magával vitte a Pleyel-zonoráját, amelyet két évvel korábban vásárolt. Angliában ezen a hangszeren szerezte a darabjait, ezen gyakorolt és játszott azokon a koncerteken, amelyek aztán az utolsóknak bizonyultak. 1849-ben halt meg.

Chopin zongoráját a Cobbe Gyűjteményben lehet látni április 1-től a Londontól délnyugatra fekvő Hatchlands Park kastélyában. Ez a gyűjtemény rendelkezik a világon a legtöbb híres billentyűs hangszerrel. A zongorán csakis Chopin-darabokat fognak játszani. A zenebarátok megtudhatják, hogy pontosan hogyan is hangozhattak eredetileg.

A Chopin korában használt zongorák könnyebb és gyorsabb billentésűek voltak, mint a maiak, viszont hamarabb elhalt a hangjuk. A modern zongorák a sokkal tovább zengő hangjuk miatt kicsit elkenik a Chopinre jellemző brilliáns díszítőhangokat.Sporthírek