Helyi közélet

2015.03.06. 14:36

A túlélésre ad nagyobb esélyt az új berendezés

Miskolc - Egy 10 millió forint értékű véralvadás-analizátor készüléket helyezett ki a B.-A.-Z. Megyei Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályára a TEST-VÉR Egészségpénztár.

Miskolc - Egy 10 millió forint értékű véralvadás-analizátor készüléket helyezett ki a B.-A.-Z. Megyei Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztályára a TEST-VÉR Egészségpénztár. A csütörtöki sajtótájékoztatón láthattuk is a „műfajában” legkorszerűbb műszert, amely közvetlenül a betegágy mellett ad lehetőséget a vizsgálatra, s az eredmények a korábbi, hagyományos laborvizsgálatnál jóval előbb, mintegy 10–15 percen belül megszületnek. Így az orvosok olyan értékes információkat kapnak nagyon hamar a vér­alvadási folyamatról, amelyek alapján a korábbiakhoz képest célzottabb, gyorsabb vérzéscsillapítást végezhetnek, jobb kezelési eredményekkel. A gyors és célzott kezelés révén pedig sok esetben elkerülhetővé válik a vértranszfúzió. A vérátömlesztés ugyanis nem egyszer életmentő, azonban szövődményekkel, sőt a vérzés vagy vérzékenység súlyosbodásával járhat. Dr. Ökrös Ilona intézetvezető főorvos úgy summázta: a készülék a túlélésre ad nagyobb esélyt a betegeknek.

Megtérülő költség

A TEST-VÉR Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke, dr. Ruttkay Miklián Géza azt is hangsúlyozta: a készülék üzemeltetése és az indikátorok költsége bőven megtérül a kórház számára. (Számítások és külföldi példák alapján azt is állítják: globálisan a készülék árával együtt is megérné a TB-nek.) Mint elmondta, a mára 12 500 tagot számláló önkéntes egészségpénztár már 4 ilyen készüléket helyezett ki, s további 9–10-ét tervezik az országban.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában