Megtalálták a legszebb szőlőbirtokot

Akt.:
Illusztráció: Vendégek a Béres Szőlőbirtokon
Illusztráció: Vendégek a Béres Szőlőbirtokon
Erdőbénye – Az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet a dobogó legmagasabb fokán.


A Bor és Piac szerkesztősége 2015-ben is meghirdette immár hagyományos pályázatát Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címmel.

A pályázaton minden magyarországi szőlőbirtok részt vehetett, amely gazdálkodása során – azon túlmenően, hogy a legjobb minőségű szőlő és bor előállítására törekszik – gondot fordít a természet értékeinek megőrzésére, a szőlő és a pincészet esztétikai megjelenésére, a birtok és a környező táj harmóniájának kialakítására, a szakma és a borfogyasztók színvonalas tájékoztatására, a kulturált borfogyasztás népszerűsítésére.

Nehéz döntés

A verseny ismét rendkívüli feladat elé állította a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka zsűrijét. Idén 108 birtok szállt versenybe a kitüntető címért. A zsűri szeptember elején ült össze, hogy meghozza döntését. Minden zsűritag 0–100 pont között értékelte a pályázókat a következő szempontrendszer szerint: ültetvény (maximum 20 pont), pince, borház (20), borturizmus (20), borok (10), kommunikáció (10), harmónia, összkép (20), továbbá minden zsűritag 20 pontos prémiummal jutalmazhatta az általa legszebbnek ítélt birtokot.

Két hegyaljai

Ebben az évben az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el a kitüntető címet. A díjazott a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2015 címet az évszám megnevezésével, időbeli korlátozás nélkül viselheti és használhatja kommunikációjában.

A képzeletbeli dobogóra két további gyönyörű birtok állhat fel: második helyezést ért el a borotai Koch Borászat. A harmadik helyet pedig a mádi Holdvölgy Pincészet szerezte meg.

ÉM-BP


Dobogósok

1. Béres Szőlőbirtok és Pincészet – Erdőbénye2. Koch Borászat – Borota

3. Holdvölgy Pincészet – Mád
hirdetés


hirdet�s