Megtagadták a norvég vízumot egy fiatalokból álló iraki focicsapat tagjaitól

A norvég bevándorlási hivatal megtagadta a vízumot egy csoport iraki fiútól, akik egy nemzetközi futballtornára érkeztek volna a skandináv országba – közölte kedden egy norvég bevándorlási tiszt. A 13 év körüli fiúk azért nem kaptak beutazási engedélyt, mert attól tartanak, hogy nem akarnak majd visszamenni Irakba.

A szabályok szerint nem lehet vízumot adni olyanoknak, akik esetében tartani lehet attól, hogy nem hagyják el Norvégiát az engedély lejárta után – közölte a norvég bevándorlási hivatal vízumosztályának vezetője. Anne Kari Kollström hozzátette: nagyon szerencsétlen, hogy ez a szabály gyerekeket is érint, de irakiaknak csak nagyon szigorú követelményeket teljesítve adhatnak vízumot. A menedékjogok kérő emberek közül az irakiak teszi ki a legnagyobb csoportot – mondta el Kollström.

A nemzetközi focitorna szervezői érthetetlennek tartották döntést, közölve, hogy a meghívott iraki fiatalok jómódú családokból származnak, és szüleik Irakban maradnak, akikhez vissza akarnának majd menni. Kollström azonban elmondta, hogy 2008-ban 113 kiskorú érkezett Norvégiába menedékjogot kérve, a szüleik nélkül.

A szervezők negyven országból harmincezer fiatalt várnak a jövő hétvégén Oszlóban megrendezendő focitornára.