Magyarország

2011.07.28. 15:19

Időjárás-jelentés

Budapest  (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest  (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

Az időjárási helyzet Európában

Szinte egész Európában ciklonális hatások érvényesülnek. Ez kedvez a felhőképződést elősegítő feláramlásoknak, amelyet még a nagy nedvességtartalmú levegő és a labilis légállapot is elősegít. Csak kevés olyan terület van - elsősorban a Balkán térségében és a Pireneusi-félszigeten -, ahol több órára kisüt a nap. Másutt a felhőké a főszerep, a balti államok területén, illetve Olaszország felett, ahol sekély ciklonközéppontok figyelhetők meg, többfelé esik az eső. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 27 fok között alakul. Ennél melegebb a Kelet-európai-síkságon és Spanyolországban van, ahol jóval 30 fok fölé is felmelegszik a levegő.

Péntek estig a Kárpát-medence időjárását mediterrán ciklon alakítja, amely Észak-Olaszország felől térségünk fölé helyeződik át, de középpontjával tőlünk délre és keletre vonul el.

 

Várható időjárás péntek estig:

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég. Csütörtökön a középső és a keleti, pénteken a Tiszától nyugatra eső területeken szakadozik fel, vékonyodik el átmenetileg a felhőzet. Kezdetben a Dunántúlon, pénteken a Tiszántúlon és északkeleten többfelé, másutt elszórtan várható eső, zápor. Csütörtökön délnyugaton, pénteken a keleti és középső területeken néhol felhőszakadással kísért zivatar is kialakulhat. Eleinte az északkeleti, majd az északira forduló szelet kísérik élénk, a Kisalföldön néhol erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 21, 25 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!