Megszüntették a vízminőségvédelmi készültséget a Rábán

Pénteken délután 4 órától megszüntették a vízminőségvédelmi készültséget a Rábán. A Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság munkatársai felszedték az úgynevezett merülőfalakat, és az elmúlt napokban összegyűjtött olajos-habos-perlites szennyeződést egy szombathelyi cég telephelyén megsemmisítették.

A Rábán még február 23-án rendeltek el harmadfokú kárelhárítási készültséget Szentgotthárd és Magyarlak között, miután olajszennyezést észleltek ezen a szakaszon – kiderült, hogy osztrák területről érkezett.

Ausztria hivatalos tájékoztatása szerint a határ menti ipari parkban működő Lyocell üzemben karbantartást végeztek, amikor az üzem csapadékvíz-elvezető csatornáján keresztül 200 liter turbinaolaj ömlött a Lapincs folyóba. Onnan a veszélyes anyag közvetlenül a Rábába jutott.

Az olajszennyezés továbbterjedését a vízügyi igazgatóság munkatársai merülőfalakkal akadályozták meg. A kárelhárításon naponta 10 ember dolgozott, a védekezés csaknem 6 millió forintba került. A vízügyi igazgatóság “a szennyező fizet” uniós alapelvnek megfelelően a költségeket a károkozóra kívánja áthárítani – jelentette a Független Hírügynökség zalai tudósítója.