Hajdú-Bihar

2011.07.21. 13:18

Visszakérik a Kossuth Lajos nevet

Debrecen - A társaságban arra számítanak, hogy kezdeményezésükhöz mások is csatlakoznak.

Debrecen - A társaságban arra számítanak, hogy kezdeményezésükhöz mások is csatlakoznak.

A Napló értesülései szerint a hagyományőrző Debreceni Kossuth Társaság akciót indít azért, hogy a Debreceni Egyetem újra Kossuth Lajos nevét viselje. A hírt Pethő Gábor elnök és Jóga László, az elnökség tagja megerősítette. 

A legjobb alkalom közeleg

– Érthetetlen, hogy egyáltalán miért törölték 2000-ben az egyetem nevéből Kossuthot. 2012-ben az egyetem fennállásának 100., Kossuth Lajos születésének 210. évfordulóját fogjuk ünnepelni. Ez a lehető legjobb alkalom a Kossuth név visszavételére. Kérjük is, hogy aki egyetért velünk, csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz – mondták. Véleményeket, javaslatokat a Debreceni Kossuth Társaság címére várnak: 4030 Debrecen, Lándzsa utca 23.

Sokba is kerülne

Dr. Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora nem támogatja az ötletet. Azt mondja, a Debreceni Egyetem neve az elmúlt tíz év alatt márkanévvé vált, nem lenne szerencsés a megváltoztatása. Nem mellesleg olyan sokba kerülne – nagyvonalú becsléssel is több tízmillió forintba – amit az egyetem most semmi esetre sem tudna vállalni – támasztotta alá ellenvetését gazdasági érvvel is dr. Fábián István, s kérdésünkre mondott néhány példát: le kellene cserélni az egyetem összes pecsétjét, levelező dokumentációit, emblémás iratanyagait, táblákat, elintézni a névváltoztatás hivatalos folyamatát, majd ezt bejelenteni, számos helyen nyilvántartásba vetetni, s mind-mind költséggel jár.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!