Megszűnt szárnyvonalak – nem volt gond az átállással

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy különösebb gond nélkül álltak át a vonatról a buszra a megszüntetésre ítélt vasúti szárnyvonalak közelében élők – olvasható a gazdasági tárca szombati közleményében.

A Volán társaságok tájékoztatása szerint összesen három reklamáció érkezett a menetidővel, az utazási kedvezménnyel és a vezetéssel kapcsolatban, és mindössze egyetlen késés volt a Kalocsa-Kiskőrös vonalon.

Az utasok a megelőző tájékoztatásnak köszönhetően könnyen eligazodtak. A járatok indításával, a csatlakozások elérésével, illetve a menetidő tartásával nem volt probléma – áll a közleményben.

A tárca szerint viszonylag kevesen utaztak a járatokon, március 4-én például a Veszprém-Hajmáskér-Lepsény vonalon 2-8 ember utazott, a Mezőcsát-Miskolc vonalon 2-5 utas volt, a Miskolc-Hejőkeresztúr-Nemesbikk vonalon pedig a Nyékládháza-Nemesbikk szakaszon beállított új járatokat átlagosan 3-4-en vették igénybe.

Voltak olyan járatok is, amelyek nagyobb kihasználtsággal közlekedtek, a Nyíregyháza-Nagykálló-Nyíradony vonalon például március 5-én kora reggel Balkány és Nyíregyháza között 70-en utaztak – írja a gazdasági tárca.

A gazdasági és közlekedési miniszter még a tavalyi év végén jelentette be, hogy február végéig – a kormány döntése értelmében – a MÁV 14 vonalán 474 km hosszúságban szüntetik meg a közlekedést. Öt vonalon, 221 kilométeren pedig az eddigi pótlóbuszok helyett Volán-járművek veszik át a vasút szerepét.