Magyarország

2011.11.22. 13:06

Időjárás-jelentés

Budapest, 2011. november 22., kedd (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2011. november 22., kedd (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

 

Az időjárási helyzet Európában

 

 Kontinensünk nyugati partvidéke mentén és Délnyugat-Európában ciklonális hatások érvényesülnek. A Brit-szigeteken, Nyugat-Franciaországban, valamint a Földközi-tenger délnyugati medencéjében sok a felhő, helyenként esik az eső, záporeső, sőt délen zivatar is előfordul. A sok felhő ellenére enyhe az idő, a hőmérséklet a kora délutáni órákra általában 10, 15 fok közé emelkedik, a Földközi-tenger partvidékén 16, 20 fokot is mérnek. Ugyancsak ciklon határozza meg az északkeleti térség időjárását, ott sokfelé havazik. A csúcshőmérséklet fagypont alatt marad, helyenként a -10 fokot sem éri el. Európa nagyobb részének időjárását ugyanakkor anticiklon alakítja. Többfelé borult, párás az idő, néhol szitálással, ónos szitálással, gyengén felhős területek helyenként az anticiklon déli peremén fordulnak elő.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását döntően ez az anticiklon határozza meg, de kelet felől áramló szárazabb és egy-két fokkal hidegebb levegő hatására keleten átmenetileg felszakadozik a zárt felhőzet.

 

Előrejelzés az ország területére szerda estig:

 

A Dunántúlon folytatódik a túlnyomóan borult, párás idő ködfoltokkal, szitálás, ónos szitálás, szemcsés hó is lehet. Keleten kedden csak néhol, az éjszaka második felétől a Tiszántúlon több helyen, szerdán már a Duna-Tisza-közén is helyenként felszakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és -5 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a borult, párás területeken 0 fok körül, a napos körzetekben 5 fok közelében valószínű.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig:

Az időszak első felében nagyrészt borult, párás idő várható, csak keleten süthet ki helyenként a nap. Néhol szitálás, szemcsés hó fordul elő. Ezt követően északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, majd az időszak végén csapadék nem valószínű.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább 5 mm) az ország területén nem lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1, -6 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kezdetben többnyire -2, +4, a hétvégén 2, 8 fok között várható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!