Sport

2011.12.19. 08:17

Más rendszerben is meg kell tanulniuk játszani

Belső védőt mégsem akar igazolni a DVTK labdarúgócsapata? Interjú Benczés Miklóssal, a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatának edzőjével.

Belső védőt mégsem akar igazolni a DVTK labdarúgócsapata? Interjú Benczés Miklóssal, a Diósgyőri VTK NB I-es labdarúgócsapatának edzőjével.Az Észak-Magyarország szerkesztőségének a vendége volt Benczés Miklós a DVTK NB I-es labdarúgócsapatának edzője.

- Féltávnál, az őszi szezon végén 3. volt a DVTK, 17 forduló után pedig az 5. helyen áll az NB I-ben. Hasonlóra számított, vagy ez felette, esetleg alatta van annak, amit a júliusi rajt előtt remélt?

Benczés Miklós: - Bíztam a csapatban, azt tudtam, hogy nem lesznek kiesési gondjaink, hiszen a másodosztályban, a tavaszi teljesítményünk jó alapot adott. Már akkor kilógtunk a második vonalból, nem kellett sok játékost igazolnunk ahhoz, hogy az első osztályban is hatékonyak legyünk. A nyári erősítések jól sikerültek, ezért úgy gondoltam, hogy valahol a középmezőnyben fogunk állni ilyenkor. Vissza lehet keresni: az utolsó NB II-es meccsünk után azt nyilatkoztam, hogy meglepetést fogunk okozni. Azt hiszem sikerült...

- Az elmúlt években az NB II-ből feljutó csapatok remek eredményeket értek el újoncként az élvonalban. Az idén sincs ez másképp, a Diósgyőrrel azonos pontszámot gyűjtött a tavalyi Nyugati csoport bajnoka, a Pécs. Törvényszerű ez a felfutás?

Benczés Miklós: - Magunkról szólva: győzelmek kellenek a feljutáshoz, egy jó közösségre van szükség ehhez, olyanra, amelyik ezt az eredményt el tudja érni, amelyikben a siker benne van. Egy élvonalba feljutott csapatnál nem jelentkezik teher az elvárások szintjén, viszont magasabb a motivációs bázis, működik az, hogy meg kell mutatnom, hogy érdemes vagyok az első osztályra. A második év szokott a nehezebb lenni, ilyenkor már van bázis, van mihez mérni, és ilyenkor már több minden hiányozhat, ami az első évben még megvan.

- Nagyot változott a feladata az előző, az NB II-es évadhoz képest?

Benczés Miklós: - Nem, ugyanúgy kell csinálni, olyan határozottsággal, elszántsággal. Egyetlen egy különbség van, a média érdeklődése. Az első osztályban ez sokkal, sokkal nagyobb.

- Az ősszel lejátszott 17 bajnoki meccs közül van olyan, amelyik miatt hiányérzete van, vagy összességében kell néznünk, és legyünk elégedettek?

Benczés Miklós: - Kritikus vagyok, így azt mondom, hogy az FTC elleni mérkőzést csalódásként éltem meg. Amikor egyenlő lett az állás azon a meccsen, akkor nagyon szétesett a csapat, nem csak eredményben, hanem játékban is jobb volt nálunk ellenfelünk. Ami pedig személyes ügyem, és csalódás volt, az a Kecskemét elleni hazai bajnoki. Ha egy picit taktikusabbak vagyunk, akkor egy pontot megszerezhettünk volna. Nekem kellett volna egy picit taktikusabban játszatnom a csapatot, de sajnos alapból olyan vagyok, hogy a győzelemhez vezető utat keresem, akkor is azt akartam, hogy nyerjünk. Pedig van, amikor kevesebbel is be kell érni. Talán majd a tapasztalat meghozza azt, amikor megérzi az edző, hogy ebben a meccsben mennyi van, kijöhet-e belőle a győzelem, vagy éppen egy döntetlen is értékes.

- Kupák: a Ligakupa még tart, a Magyar Kupa már befejeződött a DVTK számára...

Benczés Miklós: - A Ligakupát, a Magyar Kupát és a bajnokit is ugyanolyan fontosnak tekintem, így volt ez a szezon kezdetén is. Viszont a jó szereplés lehetősége egy feljutó csapat számára akkor adott a kupában, ha kedvező számára a sorsolás. Ez a mi esetünkben nem volt igaz, az MK-ban a Győrt kaptuk a nyolcaddöntőben, ha továbbjutunk a Videoton következett volna a negyeddöntőben, és lehet, hogy az elődöntőben meg a Debrecent kaptuk volna. Sajnos, nincs annyi játékosunk, mint az említett csapatoknak, pedig szükség lenne rá, hogy helyt tudjunk állni ennyi fronton, de a keretünk még nem alkalmas ilyen célok elérésére, Ha megnézzük azokat a csapatokat, akik előttünk vannak bajnokságban a Győr, a Debrecen, a Honvéd és a Videoton, mindannyian elmondhatják magukról, hogy tartalékcsapatuk a második vonalban szerepel, és ennek köszönhetően élesben tudják játszatni a labdarúgóikat. És van még valami, ami szintén idekapcsolódik: meg kell tanulnunk más rendszerben is játszani, mert ami működött a másodosztályban az nem feltétlenül működőképes a topcsapatok ellen.

- Mennyiségben bővülni szeretnének, csatárt, támadó középpályást, védekező középpályást, baloldali védőt, és középső védőt szeretnének igazolni...

Benczés Miklós: - Én belső védőt igazolását nem kértem. Most, hogy kiderült, hogy Budovinszky porcműtétje után januárban velünk lesz, létszámban itt megvagyunk.

- És a többi posztra? Kit? Honnan? Mikorra?

Benczés Miklós: - Nekem teljesen mindegy, hogy honnan, a lényeg a minőség, az optimális pedig az lenne, ha a felkészülés elejére itt lennének.

- Neveket szeretnénk hallani.

Benczés Miklós: - Ha akarnék sem tudnék mondani. Az előszűrés Szentes Lázár szakmai igazgató feladata, ő most ezen dolgozik.

- Argentin másodosztályból érkező csatárról sem hallott?

Benczés Miklós: - Nincsenek konkrét nevek, csak néhány napja dőlt el, hogy milyen posztokon szeretnénk erősíteni.

- Ha összejön a négy posztra a minőségi frissítés, lesznek-e távozók, illetve mi lehet a cél a bajnokságban? Európa Ligát érő helyezés?

Benczés Miklós: - A keret nem túl bőséges, nem hiszem, hogy a szűkítésében kellene gondolkodnunk. Ami pedig a célokat illeti, ez egyelőre nincs számszerűsítve. De hogyan is lehetne? Még csak a szándék van meg az erősítésre. Mi van, ha nem jön össze? És mi van ha a riválisok is igazolnak? Szóval ez még korai kérdés. De az biztos, hogy aligha lehet más cél, mint hogy a klub, a csapat folyamatosan fejlődjön.

ÉM-BCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!