Megszűnhet a szlovák közrádió magyar adása

Megszűnhet vagy lehetetlen helyzetbe kerülhet a szlovák közrádió magyar adása, a Pátria rádió – állítja keddi közleményében a Magyar Koalíció Pártja. Az ellenzéki szlovákiai magyar párt szerint Robert Fico kormányfőt és kormányát terheli a felelősség, ha megszűnik az adás.

Az adások sugárzását biztosító céggel szemben a rádió idén nyárra több mint 189 millió koronás (mintegy 1,4 milliárd forintos) adósságot halmozott fel. A tartozásból 28 millió korona a középhullámú adás sugárzásából származó adósság, amelyre a kormány idén már nem adott támogatást. Középhullámon sugározzák a nemzetiségi műsorokat, köztük a magyar adást is. Bár korábban annak lehetősége is felmerült, hogy a magyar adást rövidhullámra tegyék át, ott nincs elegendő “szabad hely”.

Ez a helyzet a szlovákiai magyar párt szerint oda vezethet, hogy északi szomszédunknál megszakad a lassan 79 éves hagyományra visszatekintő magyar közszolgálati rádióadás, márpedig ilyesmire a pártállami években sem volt példa.

“Figyelmeztetünk arra, hogy egy ilyen fejlemény erősen ellentétben állna Szlovákia alkotmányával, nemzetközi kötelezettségeivel, valamint a Szlovák Rádióról szóló törvénnyel is” – áll a magyar párt nyilatkozatában.

Az MKP Robert Fico miniszterelnököt emlékezteti nyilvános ígéretére, hogy a nemzetiségpolitika terén megtartja az előző kormánytól örökölt állapotot. Egyben arra is inti Ficót, hogy az esetleges kedvezőtlen fejleményért a szlovák kormány a felelős. A nemzetiségi adások műsoridejének és – struktúrájának megőrzése érdekében a magyar párt Szlovákiában és külföldön is minden erőfeszítést kész megtenni – áll az MKP nyilatkozatában.

A Szlovák Rádió magyar adása naponta déltől este nyolcig sugároz. A Pátria rádió hallgatottsága a közrádió legutóbbi felmérései szerint 2 százalék körül mozgott.