Megszűnhet a szervezett tüdőszűrés

Megszűnhet a szervezett tüdőszűrés
A tervek szerint behívót a jövőben csak a különösen veszélyeztetett emberek kapnának, például a 40 évnél idősebb dohányosok.

A csoportos vizsgálatot azért szüntetnék meg, mert a tbc ma már nem népbetegség, és a hagyományos szűrés nem elég hatékony a rák ellen. Mire a daganat ugyanis láthatóvá válik a röntgenképen, akkor már keveset segíthet a betegen egy műtét.

A szabolcsi helyzetről dr. Vinkler Ilona, megyei tüdőgyógyász főorvos tájékoztatta lapunkat.

Szabolcs-Szatmár-Beregben a kilencvenes évek elején még kilencven százalékos volt a megjelenés a tűdőszűrő vizsgálatokon. Ez a fegyelem és ez az arány később drámai módon visszaesett, jelenleg alig 45 százalék, s ennek bizony megvannak a negatív következményei, kihatásai. Tény ugyanakkor, hogy a tébécés adatok országosan folyamatosan javultak, ami további érv volt ahhoz, hogy a tüdőszűrési szabályok liberilzálódjanak. A Dúnántúlon például a betegek száma a szomszédos Ausztriáéval egyezik meg. Mindennek köszönhetően az illetékesek úgy vélték, ma már rá lehet bízni a lakosság intelligenciájára a megjelenést.

Sajnos, az országos átlagtól megyénk adatai jelentősen eltérnek, ezért is döntött úgy  dr. Vinkler Ilona megyei szakfőorvos és dr. Kósa Zsigmond megyei tisztifőorvos, hogy  mindaddig, amíg a helyzet lényegesen nem javul, s vidékünkön „a tuberkolózis a Nemzeti Programban meghatározott határérték alá nem megy” továbbra is szűrésre szólítják fel a legveszélyeztetettebbeket, azaz a negyven év fölötti megyebeli lakosokat. 

Az adatokat ugyanakkor folyamatosan vizsgálják, s ha pozitív fordulatot, javuló megyebeli statisztikát tapasztalnak, visszavonják az intézkedést.

Tények
Magyarországon az 50-es, 60-as években hozták létre a tüdőgondozó hálózatot, mert akkor nagyon sok tbc-s beteg volt. Most körülbelül 160 szűrőállomás van az országban,  megyénkben minden város kórház mellett, illetve Nyírbátorban fogadják az érintetteket. Nem akarják ezeket felszámolni, csak a feladataikat változtatják meg. Döntés még nincs , a tervvel néhány hét múlva foglalkoznak az illetékesek. Az állomásokat úgy alakítanák át, hogy azokon más krónikus betegségeket is gyógyíthassanak, például allergiát, magas vérnyomást vagy cukorbetegséget. Ezekben a rendelőkben szűrnék ki a szájüregi daganatokat is.

– Kovács Éva –