Megszűnhet a MÁV biztosító – RTL Híradó

A jövő héten akár meg is szűnhet a MÁV Általános Biztosító Egyesület, mert egyetlen biztosító sem akarja átvenni 200 ezer ügyfelét. Amennyiben az egyesület megszűnik, egy hónapig a többi autós sincs biztonságban, mert ha egy volt MÁV-os összetöri a kocsiját, legfeljebb perelhet – számolt be az RTL Híradó.

Ha a MÁV Általános Biztosító Egyesület tagja okoz kárt, akkor a károsultak csak reménykedhetnek, hogy megkapják a pénzüket. A pénzügyi felügyelet szerint mindenkinek fizetnek, a MÁV biztosítónak még van pénze, de az valószínűleg nem lesz elég év végéig.

Ahhoz, hogy a most rendelkezésre álló egyesületi eszközök és a biztosító valódi kötelezettségei közötti különbség fedezve legyen, ahhoz az kell, hogy a 195 ezer tag átlagban 20-30 ezer forintot fizessen be – mondta az RTL Híradónak Varga Csaba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgatója.

A 20-30 ezer forintnyi pótbefizetéséről már a jövő héten döntenie kell a közgyűlésnek. Ha ezt nem szavazzák meg, akkor a felügyelet azonnal visszavonja a MÁV biztosító működési engedélyét. Az ügyfeleknek pedig 30 nap alatt keresniük kell egy másik biztosítót. A felügyelet szerint így rosszabbul járnak, mert máshol drágább a biztosítás. De rosszul járhat a többi autós is, hiszen ha egy MÁV biztosítós töri össze a kocsiját, futhat a pénze után.

“Ha az egyesületnek nem áll megfelelő pénzeszköz a rendelkezésére, belép a tagok közvetlen kárfelelőssége. Ez azt jelenti, hogy a károsult polgári peres eljárásban követelheti a kárának a megtérítését” – mondta az RTL Híradónak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke.

Egy-egy ilyen per pedig akár évekig is elhúzódhat.