Megszűnhet a kamionstop az autópályákon és a közutakon is enyhítenék a szabályokat

Budapest – Megszűnhet az úgynevezett kamionstop a gyorsforgalmi úthálózaton, és a közutakon is enyhítenék a szabályozást. Legalábbis ezeket a módosításokat tartalmazza az a rendelettervezet, amelyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a napokban küldött el véleményezésre a szakmai szervezeteknek.

A szabályozás enyhítése nem csak fuvarozói érdek: a lakosság ellátása és a külkereskedelmi forgalom is csak így biztosítható zavarmentesen – mondta el a Független Hírügynökségnek a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkár-helyettese szerdán.

A kamionstop jelenleg a 7.5 tonnánál nehezebb tehergépjárművekre vonatkozik a gyorsforgalmi- és a közúthálózaton egyaránt. A nyári időszakban, belföldi forgalomban péntek este 10 órától vasárnap este 10-ig tart, nemzetközi forgalomban pedig szombat reggel 8-tól vasárnap este 10-ig. Az év többi időszakában, belföldi forgalomban szombat este 10-től vasárnap este 10-ig, nemzetközi forgalomban pedig vasárnap reggel 8-tól este 10-ig.

A tervezett enyhítés hatására a gyorsforgalmi úthálózaton teljesen megszűnne a kamionstop – mondta az MKFE főtitkár-helyettese. A közutakon pedig az eddigi egybefüggő tilalom helyett az éjszakai órákban, 22-től 24 óráig lehetne közlekedni – közölte Karmos Gábor. A nyári időszak kezdete is módosulna a tervek szerint: a jelenlegi június 15-e helyett július 1-jén kezdődne és augusztus 31-ig tartana változatlanul – tette hozzá. A szabályozás enyhítésétől nem lesz több kamion az utakon, csak egyenletesebben oszlik el a forgalom, ami mindenki érdeke – hangsúlyozta az MKFE főtitkár-helyettese.

Azt, hogy kormánydöntés mikor születik az ügyben Karmos Gábor nem tudta megmondani, de reméli, hogy még júniusig hatályba lép a módosítás, mert a nyári időszak kezdete csak akkor módosulhat idén július 1-jére.