Megszűnhet a 36 órás munkahét – Népszabadság

Veszélybe került az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók rövidített, heti 36 órás munkaideje. A munkaadók szerint idejétmúlt a 17 éve hatályban lévő rendelet, hisz az utóbbi években a cégek komoly beruházásokat végeztek a környezet- és munkakörülmények javítása érdekében. Ez azt jelenti, hogy “szinte a minimálisra” csökkent az egészségkárosító technológia, s emiatt már nem indokolt a rövidített munkahét fenntartása – írja a lap.

Azt az érdekvédők sem vitatják, hogy a vállalatok többsége sokat áldoz a modern munkakörülményekért. A vegyész szakszervezet alelnöke szerint azonban azoknál a kisvállakozásoknál, ahol nincs kollektív szerződés, sőt a tulajdonos nem tagja egy munkáltatói szövetségnek sem, ott többnyire nem szüntették meg az egészségre káros tevékenységet, vagyis a munkavállalók egészsége továbbra is veszélyeztetett. Révész Tamás elmondta: a szakszervezet álláspontját több bírósági határozat is megerősítette, vagyis hiába akartak a munkáltatók 40 órás munkahetet, az egészség alkotmányos alapjogára hivatkozva a bíróság elutasította ezt.

Ha a veszélyes anyagokkal dolgozó kohászatban, a gyógyszer-, a festék- és a gumiiparban, az ércbányászatban, a kádkőgyártásban, az ólom- és vegyi ártalomnak kitett egyéb munkakörökben megszüntetik a munkaidő-kedvezményt, szakemberek szerint a munkavállalók 10 százalékát elbocsátják.