“Megszülettek” Miskolc Város Borai

Akt.:
Miskolc Város Borát kiválasztó borverseny
Miskolc Város Borát kiválasztó borverseny - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A borsodi megyeszékhely szőlő- és bortermelésének dicső múltját megidézve a miskolci önkormányzat ismét megrendezte Miskolc Város Borát kiválasztó borversenyét a térségben működő hegyközségi tanácsok és a városban tevékenykedő civil boros szervezetek – az Avasi Borút Egyesület, a Görömbölyi Borbarátok Hagyományőrző Egyesülete, az István Nádor Borlovagrend, a Miskolczi Borbarátok Közhasznú Egyesület, a Miskolci Borklub Egyesület, a Miskolczi Pincék Asztaltársasága, a Szent Márton Borlovagrend – támogatásával.

A versenyre a bükkaljai, aTokaj-hegyaljai, az egri és mátraaljai borvidékről származó borokkal nevezhettek mind egyéni bortermelők, mind pedig bortermelő vállalkozások. Összesen 45 nevező volt, alapvetően ez utóbb kategóriából, hiszen komoyl feltételekhez kötötték a nevezést. Ezek között szerepelt, hogy a „Miskolc Város Bora 2015” cím nyertese az előre meghatározott mennyiséget (legalább 1000 palacknyit) szabott eladási áron, palackozva, saját eredeti címkéjével a miskolci önkormányzat rendelkezésére bocsátja, ha arra az igényt tart, s hogy e kereten kívül is rendelkezzen további tartalékkal. Azt már csak javaslatként tüntették föl, hogy a miskolciak és a városba érkező vendégek várható igényére tekintettel kereskedelmi forgalomban is elérhető legyen a díjnyertes bor.

A Gárdonyi Géza Művelődési Házban tartott szombati borversenyen három kategóriában hirdettek győztest. A borverseny fővédnöke: Dr. Kriza Ákos polgármester, szakmai fővédnöke: Gál Péter felelős helyettes államtitkár volt.

ÉM-SzK


Miskolc borai lettek

Vörös bor kategóriában:

  • Divinus Pincészet: Egri Vörös Cuvie 2012

Fehér bor kategóriában:

  • Götz Pincészet, Hercegkút: Tokaji Sárga Muskotály 2014

Borkülönlegesség kategóriában:

  • Götz Pincészet, Hercegkút: Tokaji Tokaji Aszú 6 puttonyos, 2002