Megszorítások Dániában is

Befagyasztják a közkiadásokat Dániában – közölte szerdán a kormányfő.

Lars Lokke Rasmussen közölte: a szigorú intézkedések célja, hogy csökkentsék a deficitet, az Európai Unió konvergencia programjának követelményeihez igazodva.


Rasmussen Koppenhágában egy sajtókonferencián ismertette a “gazdasági újjáépítés” nevű kormányprogramot. A dán miniszterelnök egyben felszólította országa polgárait, hogy az elkövetkező 730 napban maradjanak nyugodtak, mivel nagyjából két évig ugyanazon a szinten maradnak a társadalmi juttatások, mint most.

A Dániát irányító jobbközép koalíció vezetője februárban azt közölte, hogy 2013-ig 24 milliárd koronás csökkentést hajtanak végre a közkiadásokban. A kormányfő szerint ez az ára annak, hogy a deficitet az EU követelményének megfelelően a GDP három százaléka alá szorítsák a jelenlegi 5,5 százalékról.

Dánia nem tagja az euró-övezetnek, de ugyanazokat a kritériumokat érvényesíti, mint a zóna tagjai, amelyekkel szoros pénzügyi együttműködési rendszere van. A dán kormányfő által szerdán bejelentett terv szerint ettől az évtől 2012-ig befagyasztják egyebek mellett a munkanélküli segélyek, az iskoláztatási támogatások, a nyugdíjasok segélyezéseinek és az építési támogatásoknak az összegét. Rasmussen azt is közölte, hogy elhalasztják az eredetileg a jövő év januárjától tervezett adócsökkentést a gazdagoknak.

“A kormány jó példát akar mutatni, ezért a következő két évben öt százalékkal csökken a miniszterelnök és a miniszterek fizetése” – mondta a dán kormányfő. Rasmussen azt mondta, hogy Dánia nincs abban a helyzetben, mint Görögország, Spanyolország és Portugália, “de muszáj ébernek maradni, és biztosítani a lehetőséget, hogy fizetni lehessen a béreket”. A kormányfő által szerdán ismertetett tervet a parlamentnek még jóvá kell hagynia.
– Független Hírügynökség -0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s