Friss hírek

2009.12.09. 12:53

Egymásra mutogat az MSZP és a Fidesz az ÁSZ-elnök hiánya kapcsán

<p>Egymásra mutogat az MSZP és a Fidesz az Állami Szávavõszék (ÁSZ) elnöke és alelnökei ügyében. Az MSZP szerint a fideszes alelnök-jelölt hiányában, a Fidesz szerint pedig egy újabb MSZP-s "ejtõernyõztetési kísérlet" miatt nem sikerült megegyezni Kovács Árpádnak az ÁSZ elnökének újbóli megválasztásáról és ezért nincsenek 2002 óta továbbra sem alelnökei az intézménynek.</p>

Kovács Tibor a parlamenti jelölõ albizottság szocialista elnöke szerdán a Független Hírügynökségnek megerõsítette: az MSZP hajlandó lenne újraválasztani Kovács Árpádot az ÁSZ élén, akinek megbízatása december 9-én lejárt. A szocialisták szerint ugyanakkor egyben alelnököket is kellene jelölni: egyet az MSZP-nek, egyet pedig a Fidesznek. Az MSZP jelöltje Göndör István frakcióvezetõ-helyettes. Kovács Tibor szerint azért nem lett eredménye a hónapok óta tartó újrajelölési folyamatnak, mert a Fidesz nem tette meg jelölését az alelnöki posztra. A szocialista politikus szerint az ellenzéki párt ezzel arra készül, hogy kormányra kerülése esetén mindkét alelnököt jelölhesse.

Cser-Palkovics András a Fidesz helyettes-szóvivõje a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: pártja egészen addig volt nyitott az egyeztetésekre, amíg az MSZP meg nem próbálkozott egy újabb "ejtõernyõztetéssel" Göndör jelölésével. A Fidesz szerint ezzel a lépéssel az egyeztetések értelmüket és komolyságukat is elvesztették.

Az SZDSZ szerdai közleményében úgy fogalmaz: tarthatatlan a helyzet és a demokrácia minden ismérvét megsértõ az eljárás, hogy egy független intézménynek azért nem lehet elnöke, mert a pártok pártpolitikusokat akarnak alelnököknek és ebben nem tudnak megegyezni. Elfogadhatatlan az újabb Fidesz-MSZP politikai kartell - véli az SZDSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!