Friss hírek

2009.06.12. 18:58

Beperelte a Surgutneftegas a MOL-t

<p>Beperelte a Fővárosi Bíróságon a MOL-t az orosz Surgutneftegas, mert az olajtársaság igazgatósága megtagadta az orosz cég bevezetését a részvénykönyvbe. A Surgutneftegas ezt a határozatot szeretné hatályon kívül helyeztetni - közölte pénteken a MOL. A bíróság az első tárgyalást 2009. november 11-re tűzte ki.</p>

Az orosz cég még március végén vette meg az osztrák OMV-től a MOL-részvények 21,2 százalékát, ami a legnagyobb egyéni részvényesi hányad. A tranzakció módját mind a Mol, mind a magyar kormány barátságtalannak nevezte, mert előzetes bejelentés nélkül történt. Az új tulajdonos nem vehetett részt a MOL április 23-i közgyűlésén. Még nem vezették be a társaságot a részvénykönyvbe, azt ugyanis a Magyar Energia Hivatal a közgyűlésig nem hagyta jóvá, mivel további információkat kért. A Surgutnyeftyegaz akkor azt közölte: szándékosan akadályozzák őket részvényesi jogaik gyakorlásában.

A MOL közgyűlésén elfogadott alapszabály-módosítások közül az egyik legfontosabb, hogy a 2 százaléknál nagyobb tulajdonosok kötelesek felfedni tulajdonosi szerkezetüket, csak így szavazhatnak. Jelentések szerint az orosz cég évek óta még az orosz hatóságokkal sem közli, kik a tulajdonosai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!