Megszigorította a Pentagon a belső biztonsági intézkedéseket

Az amerikai védelmi minisztérium hétfői bejelentése szerint lépéseket tettek az újabb kiszivárogtatások megakadályozására, miután a WikiLeaks több mint 250 ezer titkos diplomáciai iratot hozott nyilvánosságra. A Pentagon szóvivője hétfőn azt mondta: ennek ellenére “semmi garancia a további, kárt okozó kiszivárogtatások ellen.

Dave Lapan ezredes újságíróknak kijelentette: megszigorították az érzékeny információk kezelését, de mint mondta: nem lesznek változások az eddigi szabályokban, hogy ki kaphat hozzáférési engedélyt a titkos dokumentumokhoz.

A kiszivárogtatások elleni intézkedésként egyebek mellett lehetetlenné válik a Pentagon titkosított számítógépein az írás olyan tárolókra, amelyek eltávolíthatók a gép kikapcsolása nélkül. Továbbá korlátozzák a titkosított és a nem titkosított komputerek közötti információátviteleket.

A WikiLeaks, amely vasárnap azt állította, hogy kiterjedt hacker-támadást intéztek weboldala ellen, ezért világlapoknak adja át a több mint 250 ezer amerikai diplomáciai iratot, sohasem tárta fel forrásait. Így nem tudni azt sem, hogy ki állt az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos katonai dokumentumok korábbi kiszivárogtatása mögött. Az amerikai hatóságok gyanúja szerint ez az illető a katonai hírszerzés egyik közlegénye, Bradley Manning.

A 23 éves Manninget állítólag már júniusban őrizetbe vették. Manning az amerikai hadsereg egyik Irakban állomásozó hírszerzési egységéhez volt beosztva. Habár közkatona volt, engedélyezték neki, hogy rendszeresen hozzáférjen két biztonsági informatikai hálózathoz, amelyeket amerikai katonák és diplomaták használnak szerte a világban. A hatóságok szerint Manning ekkor ismerkedett meg az egyik internetes fórumon Adrian Lamo korábbi hackerrel.

A Le Monde francia lap szerint Lamo, akit korábban elítéltek már, megijedt attól, hogy bűnrészes lehet, és feljelentette Manninget, a vele folytatott levelezését pedig elküldte a Wired című amerikai magazinnak, amely a levélrészletek némelyikét lehozta. Végül így vették őrizetbe a 23 éves amerikai közlegényt.