Megszépülnek a berentei terek

A kastélyparkot is felújítják – mutatta Roza László István
A kastélyparkot is felújítják – mutatta Roza László István - © Fotó: Ádám János
Berente – A Fő tér és a kastélykert is új külsőt kap az észak-borsodi községben.

Még élhetőbbé és még fenntarthatóbbá tenni a települést – ezt a célt fogalmazta meg Roza László István, Berente polgármestere a helyi képviselő-testülettel közösen.

– Anyagi helyzetünk meglehetősen stabil, aminek köszönhetően széles körű támogatási rendszert vehetnek igénybe az itt élők, nekünk viszont az a célunk, hogy ne csak jelenje, hanem jövője is legyen a községnek – hangsúlyozta a polgármester.

Elmondta, hogy a képviselő-­testülettel együtt minden évben felállítanak egy listát a településen elvégzendő feladatokról, az idei évben betervezett munkák megfelelően alakulnak.

2017 és 2018 időszakában az általános iskolából a Szepessy-kastélyba költözött a megújult könyvtár, parkolókat alakítottak ki a Bajcsy-Zsilinszky utcai lakótelepen, urnafal épült a temetőben, folytatódott a Berentei horgásztó környezetének rendezése, szépítése. Felújításra kerültek a belterületi utak, illetve több új, napelemes kandeláber került kiépítésre – sorolta a polgármester.

Fő tér, pihenőpark

Berente a zöldterületek ápolására is nagy gondot fordít, idén és jövőre négyezer cserjét, fát és virágot ültetnek településszerte. A fásítási program keretén belül a település szomszédságában lévő BorsodChemmel is együttműködve közös fásítási programot végeztek.

Az idei év egyik legfontosabb beruházása azonban kétségtelenül a Fő tér és a Kastélypark rekonstrukciója. A munkálatok júliusban kezdődtek, és a megújult Főtér október első hetében került átadásra.


Az ehhez kapcsolódó Kastélypark felújítása folyamatban van, ahol egy teljesen megújult pihenőkörnyezet (ami filagóriákkal, padokkal, domborzatba ültetett nézőtérrel, sétányokkal és természetesen hatalmas zöldfelületekkel) kerül kivitelezésre. Ha az időjárás is engedi, akkor két hónap múlva befejeződhet a Kastélypark rekonstrukciója. – újságolta a község vezetője.

Folytatni kell

A fejlesztések tervezésekor az ifjabb generációra is gondoltak – legalábbis erre enged következtetni az, hogy a közelmúltban adták át Berente új konditermét, megkezdődött az iskola tornatermének felújítása, sőt tervben van új építésű házak építése is, amely szintén a település iránt érdeklődő fiatalok számára lehet vonzó.

Roza László István azt mondta, a megkezdett munkákat a következő évben is folytatni kell, hiszen akad bőven tennivaló a településen.

Tatjhy Ákos


Színes műsorral adták át Berente főterét
Berente - A tér csak az első lépés a településközpont fejlesztésében, de tovább folytatják a munkát. Minden autós kíváncsian nézelődve és elégedetten bólogatva hajt át Berente központján, ahol teljesen átalakult és megújult a település főtere. A település arca Fontos, hogyan néz ki egy települé...