Megszavazták Pest megye legbiztonságosabb településeit

Ülésezett pénteken Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése. Elfogadtak egy ötéves, úgynevezett Ciklusprogramot, döntöttek a megye Biztonságos Település címeiről, a megyei múzeumok átszervezéséről, a megyei környezetvédelmi program megújításáról és meghosszabbították a megyei könyvtár igazgatójának szerződését is.

Pest Megye Közgyűlése elsődleges feladatának tekinti a megyerendszer megerősítését, ezért fogadták el a 2007-2010 közötti évekre szóló Ciklusprogramot. A program stratégiai célokat határoz meg egyebek mellett olyan területeken, mint a környezetvédelem és a területfejlesztés, a közoktatás, az idegenforgalom, a szociális-, ifjúsági-, és gyermekvédelmi ellátás.

A Pest Megye Biztonságos Települése Cím elnyerésére azok a települések pályázhattak, amelyek vállalták, hogy a rendőrkapitányság és a lakosság összefogásával segítik a település közbiztonságának javítását. Pest Megye Biztonságos Települése címet két kategóriában osztották ki. Az 5000-nél kisebb lélekszámú települések között Sződliget és Váckisújfalu nyerte el a címet, míg a nagyobb városok közül Nagykörös és Fót. Előbbiek 500 ezer, míg utóbbiak 1 millió forintot kaptak a cím mellé. A közgyűlés további hat településnek – Úri, Apaj, Tura, Dabas, Göd és Törtel – engedélyezte az 1999-ben alapított cím viselésének meghosszabbítását.

A közgyűlés úgy döntött, hogy a területi múzeumok (nagykőrösi Arany János Múzeum, ráckevei Árpád Múzeum, ceglédi Kossuth Múzeum, aszódi Petőfi Múzeum, váci Tragor Ignác Múzeum) gyűjteményeit és könyvtári anyagait – őrzési helyük megtartásával – június 1-jétől a szentendrei Ferenczy Múzeum gondozásába adja.

A közgyűlés 10 millió forintot különített el Pest Megye Környezetvédelmi Programjának megújítására. Az elkövetkező időszakban – a II. Nemzeti Fejlesztési Terv környezetvédelmi programjával való összhang érdekében – szükséges Pest Megye II. Környezetvédelmi Programjának megújítása, emellett a program kétévenkénti felülvizsgálata törvényi kötelezettség is.

A közgyűlés 2011. május 31-ig a Pest Megyei Könyvtár intézményvezetői feladatainak ellátásával Biczák Pétert bízta meg. A szakember igazgatóként csaknem húsz éve áll az intézmény élén.