Megszaporodtak az iskolák elleni halálos fenyegetések a virginiai lövöldözés után

A virginiai, 33 emberéletet követelő egyetemi vérengzés után megszaporodott az iskoláknak küldött halálos fenyegetések száma az Egyesült Államokban. A legtöbb üzenet a hétfői tragédiával kapcsolatos, de sok fenyegető egy 1999-es, 13 áldozatot követelő ámokfutás pénteki, nyolcadik évfordulójára időzítette fenyegetését. A biztonság kedvéért Miamitól Seattle-ig számos iskolában péntekre tanítási szünetet rendeltek el.

A hétfői egyetemi vérengzés óta 8 amerikai államban kellett iskolákat bezárni különböző fenyegetések miatt. A rendőrség és az áldozatok rokonai egyébként sajnálatosnak nevezték, hogy az NBC tévétársaság nyilvánosságra hozta a virginai gyilkos videóit, amelyben tettét magyarázza. A virginiai kormányzó közben ismert politikusokból és nyugalmazott rendőrökből álló független bizottságot állított fel, hogy kivizsgálják a vérengzés körülményeit.

Michiganban egy 26 éves egyetemistát vettek őrizetbe, aki a világhálón dicsérte a virginiai ámokfutót. Arkansasban egy általános iskolást kaptak el, miután kijelentette, olyan hős akar lenni, mint Cso Szöng Huj. Floridában egy 14 éves gyerek küldözgetett e-maileket barátainak, és azt írta, 100 ember megölésével kívánja felülmúlni a virginiai halottak számát. Észak-Dakotában egy 20 éves fiatalembert vittek be, mert internetes naplójában menőnek és követendőnek nevezte a dél-koreai diák tettét.

Seattle-ben egy középiskolást kapcsoltak le, aki három töltött fegyverrel és további lőszerekkel akart beülni az órákra. San Diegóban egy web-designer fenyegetőzött azzal, hogy megöl 50 embert a város egyetemén. A nagyobb nyilvánosság érdekében elhatározását közölte egy tévéállomással is, mire a rendőrök elfogták.

Pénteken van a Columbine gimnáziumban elkövetett tömeggyilkosság 8. évfordulója. 1999-ben két diák tizenkét középiskolást és egy tanárt lőtt agyon, majd végeztek magukkal. Az iskolában pénteken tanítási szünetet rendeltek el.