Megszakadt a kapcsolat

Megszakadt a kapcsolat
Ezekben a percekben semmilyen kapcsolatunk nincs a földrengés sújtotta Pakisztánban lévő Baptista Szeretetszolgálat speciális mentőivel.

Helyi idő szerint 21 óra, magyar idő szerint 18 óra után sem a csapatvezető Pavelcze Lászlót, sem a Kelet-Magyarországi Speciális Mentőegyesület kint lévő két tagját nem lehet mobiltelefonon elérni.

Az utolsó információ az volt, amikor Ravalpindi katonai légi bázisán várták, hogy a vihar elmúljon, és a katasztrófa epicentrumához repüljenek, ahol túlélők felkutatásába, valamint a sebesültek ellátásába kezdenek.

A kapcsolat megszakadása azt jelentheti, hogy már ott vannak, és dolgoznak, ugyanis a tömegkommunikáció összeomlott, így a katasztrófa által lerombolt területen nincs működő földi kommunikációs hálózat. Szerdán megpróbálunk műholdas telefonkapcsolatot találni a kint dolgozó magyar speciális mentőkkel.

Korábban történt:

Helyi idő szerint délben, magyar idő szerint kedden reggel sikerült elérni telefonon a Baptista Szeretetszolgálat Speciális mentőinek vezetőjét. Pavelcze Lászlóelmondta: egy katonai repülőtéren vannak, és a helikopterekre várnak, amikkel a földrengés epicentrumából a sebesülteket hozzák ki.

Ezekkel a légi járművekkel tudják csak megközelíteni azt a térséget, amit leginkább tönkretett a nagy erejű, és a több kisebb rengés. Egyelőre jók az esélyek a túlélésre, ezért a sebesültek ellátása mellett kutatásba kezdenek. A csapat minden tagja jól van, kevesebb mint 24 óra alatt sikerült odaérniük a természeti katasztrófa sújtotta térségbe.

A leggyorsabbak az angolok voltak, a magyarokkal egy időben érkezett a koreai mentőcsapat, de már a helyszínen van az orosz és a spanyol mentőbrigád is. A hírekkel ellentétben nincs olyan káosz, ami a mentés koordinálását megakadályozná, az erőket összehangolják, így talán sikerül minél több túlélőt találni.

Kasmír jellemzően katonailag ellenőrzött és inkább zárt terület, de most a mentés sikerének érdekében amennyire csak lehetséges, eltekintenek a szigorú eljárásoktól is.

Jobb időt remélnek

Még mindig a repülőtéren várnak egy szabad gépre a Baptista Szeretetszolgálat speciális mentői. Magyar idő szerint délben, helyi idő szerint 15 órakor sikerült ismét telefonkapcsolatba lépni a földrengés sújtotta térségbe indult magyar speciális mentőkkel. Vincellér Tibor elmondta: egymást érik a légi járművek, de egyelőre még minden mentőcsapat bevetésre vár.

Az utolsó bejelentkezés óta Dél-Ázsiából, és Franciaországból is megérkeztek a mentőcsapatok, de eddig senki nem jutott az epicentrum közelébe. Egyelőre a túlélők ellátásához szükséges élelmet, sátrat, takarót vitték el, de a további szállítást egy nagyon komoly vihar akadályozta meg. Jégveréssel tarkítva szakad az eső, és a levegő hőmérséklete esett vagy 10 celsius fokot. Ez sajnos a romok alatt rekedtek esélyét csökkenti, de bíznak benne, hogy minél hamarabb be tudnak kapcsolódni a kutatásba és a műszaki mentésbe.

  • 23 ezer halott, 2 és fél millió ember vált hajléktalanná
  •  

    – Pusztai Sándor –